:

Szerző: Bizó Dániel

2005. május 9. 13:45

Magyarországon is elstartoltak a Turion 64 notebookok

Hivatalosan is elrajtolt Magyarországon az AMD Turion 64 mobiltechnológiája. Az Expert Computer jóvoltából múlt héten megrendezett partin a világ második legnagyobb processzorgyártójának régióbeli képviselője mellett több gyártó notebook modelljei is bemutatásra kerültek. A Turion 64 segítségével az AMD a mobilpiacon a korábbinál sikeresebben veheti fel a küzdelmet legnagyobb riválisával, az Intellel, miközben olyan szegmensekbe is beléphet, ahol korábbi termékeivel képtelen volt megjelenni.

[HWSW] Hivatalosan is elrajtolt Magyarországon az AMD Turion 64 mobiltechnológiája. Az Expert Computer jóvoltából múlt héten megrendezett partin a világ második legnagyobb processzorgyártójának régióbeli képviselője mellett több gyártó notebook modelljei is bemutatásra kerültek. A Turion 64 segítségével az AMD a mobilpiacon a korábbinál sikeresebben veheti fel a küzdelmet legnagyobb riválisával, az Intellel, miközben olyan szegmensekbe is beléphet, ahol korábbi termékeivel képtelen volt megjelenni.

Amit a Turion 64 takar

Az esemény apropóját az szolgáltatta, hogy a Turion 64 a processzorgyártó első olyan termékvonala, amelyet kifejezetten a hordozható számítógépek számára visz piacra. Ezt jelzi a külön márka is, hiszen eddig legfeljebb csak az asztali Athlon processzorok "Mobile" előtaggal ellátott változataival találkozhattunk. A rendezvényen demózott hordozható gépek tehát a korábbi típusoknál kedvezőbb mobilitási paraméterekkel rendelkeznek, azaz kisebb, vékonyabb forma, hosszabb akkumulátoros üzemidő.

Mindazonáltal az új név, új kommunikáció nem takar alapvető technológiai újdonságot. A Turion 64 processzorok fizikailag ugyanazokat a chipeket tartalmazzák, mint a vállalat többi egymagos Opteron vagy Athlon terméke. A különbség "mindössze" abban rejlik, hogy a gyártási eljárás és a lapkák finomításával az adott órajel eléréséhez szükséges feszültséget folyamatosan szorítják vissza, amivel párhuzamosan a fogyasztás négyzetesen csökken.

A régi-új chip mindezt teljesítménybeli kompromisszumok nélkül teszi és mint neve is mutatja, képes a 64 bites alkalmazások futtatására, amely növeli jövőállóságát. Tomas Bucina az AMD képviseletében már a Windows XP Professional 64 bites változatával szerelt notebookon prezentált, valamint mutatta be egy képszerkesztési példán keresztül a kiterjesztésben rejlő lehetőségeket.

A Turionok modellszámozása szakít a korábbi athlonos hagyományokkal. A két betűből és két számból álló jelölésből az M a mobilitásra utal, míg az azt követő betű az energiatakarékosság mértékét mutatja, ahol az ábécében hátrébb lévő betűk magasabb fokú mobilitást takarnak. Jelenleg ML és MT modellek kaphatóak, utóbbiak fogyasztása és hőtermelése kedvezőbb. Az egyes lapkák teljesítményére a számok utalnak és 30-cal kezdődnek.

Ultrahordozható gépet a népnek!

A bemutató talán legérdekesebb darabja a notebookok terén egyelőre viszonylag új versenyzőnek számító MSI által gyártott MEGABOOK S270 volt. A 12,1 hüvelykes, szélesvásznú ultrahordozható subnotebook mindössze 1,8 kilogrammot nyom ki teljes harci díszben, beépített optikai meghajtóval. Fekete magnézium-alumínium háza igen robusztus benyomást kelt, merevségével védi a kijelzőt, valamint esztétikailag is tetszetős.

Egy kissé zavaróan hathat, hogy az elvileg akár kézben hordozható notebook csatlakozói nemhogy nem kaptak takaró burkolatot, hanem még különféle színekkel is felhívják magukra a figyelmet. A "glare" típusú kijelző igen jó látószöget, magas kontrasztot produkál, a gép fogása, a billentyűzet ergonomikusnak tűnik, ölben tartva a kijelző mérete és formátuma ideális. Ezek mellé társul ára is, amely az 1000 eurós szintre van belőve, így talán itthon is elérhető lesz bruttó 300 ezer forint alatt, amely igen baráti árnak mondható ebben a kategóriában. A Turion 64 előtt ehhez hasonló gép AMD-alapokon nem volt kivitelezhető.

Turion 64 notebookok -- három kiló alatt

Az ASUS által bemutatott típus a jó teljesítményű multimédiás területre célzott A6K sorozat volt, amely Patonai Szabolcs, az ASUS hazai képviselője által prezentáltak szerint több mint 70 dekagrammot könnyített magán a Turion 64 segítségével. A teljes méretű gép természetesen szélesvásznú kijelzővel is rendelhető, amely az egybegyűltek véleménye szerint úgy tűnik, egyértelműen a jövő.

A gép érdekessége, hogy beépített webkamerával és hozzá tartozó szoftverrel is rendelkezik. Bár a rendezvényen bemutatni egyelőre nem tudták, de az ASUS jelentkezni fog egy valóban impresszív modellel: az ASUS W3K változat 14 hüvelykes szélesvásznú formátum mellett mindössze 2 kilogramm tömegű.

Az ASUS géphez hasonlóan 2,8 kilogrammot nyom alapkiszerelésben a BenQ R22 modellje, amely szintén teljes méretű "thin & light" notebookok kategóriájában kel versenyre. A BenQ gépeit QMedia szoftvercsomaggal szállítja, amely multimédiás alkalmazásokat takar (QMusic, Power DVD, Photo Explorer, NeroExpress). A megcélzottak a kis- és középvállalkozások, a diákok és az oktatás.

A Fujitsu és a Siemens vegyesvállalata 5 évvel ezelőtti megalakulása óta együttműködik az AMD-vel termékfejlesztés terén, mondta el Holler László a Fujitsu Siemens Computers képviseletében. Ennek legújabb gyümölcse az Amilo 7640, amely a fentebb részletezett modellekhez hasonló paraméterekkel rendelkezik, viszont kizárólag hagyományos formátumban, 4:3 arányú kijelzővel érhető el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 05:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.