Szerző: Budai Péter

2005. május 3. 09:13

A Microsoft bloggerekkel népszerűsíti a Longhornt

[BetaNews/HWSW] Egyre közeledik a Longhorn első bétájának megjelenése, amely a hivatalos információk szerint június 30-ára várható. A Microsoft azonban ezennel új stratégiát választott és a szoftvert kiválasztott önkéntesekkel, bloggerekkel szeretné népszerűsíteni. A Team 99 névre hallgató csoport lesz a közeljövőben az a hírforrás, ami értesíteni fogja a fejlesztőket és a felhasználókat az új generációs operációs rendszer legfrissebb képességeiről.

[BetaNews/HWSW] Egyre közeledik a Longhorn első bétájának megjelenése, amely a hivatalos információk szerint június 30-ára várható. A Microsoft azonban ezennel új stratégiát választott és a szoftvert kiválasztott önkéntesekkel, bloggerekkel szeretné népszerűsíteni. A "Team 99" névre hallgató csoport lesz a közeljövőben az a hírforrás, ami értesíteni fogja a fejlesztőket és a felhasználókat az új generációs operációs rendszer legfrissebb képességeiről.

Bloggerek a Longhornról

A Team 99-et sokáig titokban tartották, azonban most, hogy szerepük egyre növekedhet, a Microsoft megnyitotta a kapukat és várja az önkéntes jelentkezőket, akik szívesen részt vennének a munkában. Kezdetben 20 blogger kerülhet be a csapatba, akik között vegyesen lesznek megtalálhatóak fejlesztők és profi felhasználók. A cél, hogy megbízható, mindenki számára elérhető emberek kerüljenek be a Microsoft bloggereinek közösségébe.

A csoport újraindulásáról elsőként a Microsoft Watch adott hírt, ahol a Microsoft egyik legfontosabb szócsöve, Robert Scoble mesélt a Team 99 múltjáról is. "A Longhorn a nevét a brit kolumbiai Whistler és Blackcomb között található bárról kapta. Ha a házamtól oda akarsz jutni, a 99-es úton kell eljutnod a Longhorn bárig. Hasonlóan a Team 99 az a csoport lesz, ami elvezet minket a Longhorn megjelenéséig" -- ismertette a népszerű és elismert blogger.

Scoble arról is beszámolt, hogy a Microsoft még csak a kezdeti lépéseket tette meg a Team 99 felélesztésével kapcsolatban és még nincs kidolgozva a tagok felvételének folyamata sem. "Mindenkinek alá kell írnia egy titoktartási nyilatkozatot, hiszen vannak a Longhornnak olyan részei, melyeket nem szivárogtathatunk ki, viszont ezek az emberek látni fogják őket. Meg fogják nekünk mondani, hol tévedünk, mit csinálunk jól és rosszul; ők lesznek a Longhorn első számú döntőbírái" -- folytatta Scoble, majd hozzátette azt is, hogy a Team 99 tagjai kizárólag már most is alkotó bloggerek lehetnek.

A WinHEC-en elkövetett hibák javítócsomagja?

A Team 99 szerepének erősödése nem meglepő a Seattleben megrendezett kétes sikerű WinHEC után, ahol a Microsofthoz közeli bloggerek és újságírok jelentős része nemtetszésének is hangot adott -- a legnagyobb problémának a kevés új információt tekintették és a bemutatott előzetes verzió fejlődésének lassúságát. Mégis, még a rendezvény után is sikerült elkedvteleníteni a Microsoftot korábban szinte fék nélkül fényező bloggereket, amikor a vállalat arra kötelezte valamennyi oldalt, hogy távolítsák el a Longhornnal kapcsolatos képeket. Ez a kérés nagy értetlenséget váltott ki, mivel az új Longhorn build semmilyen hatalmas változást nem mutatott meg magából, legfeljebb az Aero Glass, áttetsző megjelenítési megoldást, ráadásul példátlan, hogy egy ekkora, nyilvános rendezvényről visszatartják a képeket.

A Jupiter Research elemzője, Joe Wilcox megkérdőjelezi a lépés létjogosultságát; szerinte közel sem biztos, hogy a Team 99 a legjobb módja a Microsoft és a Longhornt váró emberek közt tátongó hatalmas szakadékot átívelésére.

"A Microsoftnak igaza van abban, hogy megpróbálja összegyűjteni azokat, akik szívesen részt vesznek népszerűsítésében, de szerintem nem egy keretek közé zárt csoport a megfelelő megoldás erre. Volt idő, amikor az új technológiák megszálottai voltak annak leglelkesebb hirdetői is, cserébe pedig ingyen szoftvereket kaphattak ajándékba. Ez a kezdeményezés már szinte teljesen elhalt" -- vélekedett Wilcox. "A leghatásosabb népszerűsítés mindig magától megtörténik és azok az emberek viszik véghez, akik lelkül mélyéig elhivatottak és érdeklődnek az új technológia iránt" -- tette hozzá.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról