Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 27. 16:41

Helyzetjelentés a kis- és középvállalati szoftverpiacról

A rEVOLUTION Software tapasztalatai szerint a kis- és középvállalatok nem csak a tőkehiány miatt nem ruháznak be informatikai rendszerekbe, sok esetben a cégvezetési stílus okolható a fejlesztések elmaradásával. Azoknál a cégeknél azonban, ahol a vezetők integrált szoftverek nélkül is széleskörű információkra alapozva hoznak döntéseket, ott az információk hatékony előállítását biztosító fejlesztésekre sokkal nagyobb valószínűséggel kerül sor.

[HWSW] A rEVOLUTION Software tapasztalatai szerint a kis- és középvállalatok nem csak a tőkehiány miatt nem ruháznak be informatikai rendszerekbe, sok esetben a cégvezetési stílus okolható a fejlesztések elmaradásával. Azoknál a cégeknél azonban, ahol a vezetők integrált szoftverek nélkül is széleskörű információkra alapozva hoznak döntéseket, ott az információk hatékony előállítását biztosító fejlesztésekre sokkal nagyobb valószínűséggel kerül sor.

Míg két-három évvel ezelőtt a kis- és középvállatok számára biztosított állami források megszerzésére valós eséllyel pályázhattak a cégek, addig a jelenlegi, az EU-s követelmények fényében kiírt GVOP-pályázatok nemigen jelentenek megoldást az irreálisan magas minimális projektérték és a megkövetelt bankgarancia miatt. Így különösen a kisvállalatok jelentős része gyakorlatilag kiszorult a pályázati lehetőségekből. A rEVOLUTION saját tapasztalatai és független felmérések szerint még a középvállalatok is átlagosan csak 7-8 millió Ft-ot tudnak informatikai fejlesztésekre költeni évente.

Az európai uniós csatlakozás a konkurencia kiszélesedésével hatott a piacra. A cégek érzik a nyomást és fokozódó versenyhelyzetet, fejlődni akarnak, de valójában nehezen szánják rá magukat a döntő lépésre. A rEVOLUTION szerint a közeljövőben egyelőre marad a kihívás, de nem várható különösebb elmozdulás és fellendülés. Nagyon sok a halasztott, régóta húzódó projekt, ami arra utal, hogy a cégek nem, vagy csak nehezen mernek belevágni jelentős és költséges fejlesztésekbe, mert bizonytalanok a közeljövő kilátásait illetően. Ez különösen a közepes és nagyobb projekteket -- az integrált ügyviteli rendszerek és a vállalatirányítási rendszerek piacát -- érinti, az egyszerűbb, "dobozos" szoftverek piacán azonban jelentős a fejlődés.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról