Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 22. 12:45

HP és Sun szerverek kétmagos Opteronnal

A kétmagos AMD Opteron szerverprocesszorok bemutatóját követően a chipeket felkaroló gyártók közül a HP és a Sun is bemutatták új kiszolgálóikat.

[HWSW] A kétmagos AMD Opteron szerverprocesszorok bemutatóját követően a chipeket felkaroló gyártók közül a HP és a Sun is bemutatták új kiszolgálóikat.

Látványos sebességnövekedés

A HP négyprocesszoros ProLiant DL585 rendszere már megvásárolható a kétmgagos Opteronokkal is, a kereslet élénkítése érdekében az 1,8 GHz-en működő kétmagos processzorokkal szerelt szerverekért ugyanannyit kér, mintha a vevő az egymagos, de 2,6 GHz-es chipeket rendelné. A HP emellett bemutatott egy új blade szervert is, amelyben az AMD kétmagos Opteronja teljesít szolgálatot. A HP BL45p a vállalat első blade szervere, amelyen négy Opteron kapott helyett. A kétmagos Opteronokra épülő Sun szerverek legkorábban május végén lesznek elérhetők.

A HP mérései szerint a kétmagos chipek jelentős teljesítménynövekedést hoznak, a ProLiant DL585 például 2,2 GHz-es kétmagos Opteronokkal szerelve 75 százalékkal gyoesabban futtatja az SAP vállalatirányítási alkalmazást, mint a 2,6 GHz-es egymagos Opteronok köré épített korábbi változat. A vállalat szerint a kétmagos AMD chipek sebességben jelentősen felülmúlják az Intel Xeonokat és egészen addig így is marad, míg az Intel be nem mutatja saját kétmagos szerverchipjeit. Ez legkorábban 2006 első negyedévében várható.

A Sun Microsystems másik jelentős partnere a Sun Fire V40z szerver új változatát mutatta be, amely négy darab kétmagos Opteron processzort képes fogadni. A vállalat szerint az új V40z szerver teljesítménye akkora, mint egy nyolcprocesszoros Xeon-alapú konfigurációé, miközben kevesebb mint fele annyit fogyaszt. Az új Sun Fire V40z szervert májustól szállítja a Sun.

Nem igényelnek változtatást a hardvergyártók részéről

A kétmagos AMD64 chipek jelenleg 90 nanométeres csíkszélességű eljárással készülnek Drezdában, és nagyjából 233 millió tranzisztorból épülnek fel és magonként 1 megabájt dedikált másodszintű gyorsítótárat (L2 cache) tartalmaznak. A magok főbb jellemzőikben teljesen megegyeznek a mostani egymagos AMD64 chipekkel. Az AMD állítása szerint az architektúrát már kezdetektől fogva úgy tervezték meg, hogy egyszerűen lehessen a processzorokat kétmagossá alakítani.

A tegnap bejelentett Opteron 865, 870 és 875 -- órajeleik rendre 1,8 GHz, 2 GHz és 2,2 GHz -- modellek árazása ott kezdődik, ahol az egymagos vonalé véget ér. A Socket940 foglalatba illeszkedő kétmagos lapkák azonnal hozzáférhetőek, és nem igényelnek új chipseteket, sem alaplapokat vagy hűtést, amennyiben azok megfelelnek a már korábbi chipek számára meghatározott 95 wattos teljesítménnyel és 80 amperes áramfelvétellel szembeni követelményeknek. A kétprocesszoros kiszolgálókba szánt 2xx sorozat május végén érkezik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról