Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 21. 11:18

Háromszázmilliárd forint az informatikai infrastruktúra fejlesztésére

Többszáz milliárd forint fejlesztési forrás bevonását javasolja az elkövetkező években az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) megbízásából a Telkes Tanácsadó Rt. vezette tanácsadói konzorcium által elkészített Nemzeti Szélessávú Stratégia (NSZS).

[HWSW] Többszáz milliárd forint fejlesztési forrás bevonását javasolja az elkövetkező években az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) megbízásából a Telkes Tanácsadó Rt. vezette tanácsadói konzorcium által elkészített Nemzeti Szélessávú Stratégia (NSZS).

A Nemzeti Szélessávú Stratégia keretében készült helyzetértékelés szerint a lakossági internet-penetráció és a 100 lakosra jutó szélessávú előfizetés szám tekintetében továbbra is jelentős Magyarország lemaradása az Európai Unióhoz és a világ fejlettebb gazdaságaihoz képest. Ugyanakkor európai összevetésben is biztató adat, hogy Magyarországon a szélessávú előfizetések aránya az összes internet-előfizetésen belül már megközelítette az 50 százalékot, és az előrejelzések szerint 2006 végére eléri a 60 százalékot.

A szélessáv terjedését a relatíve drága díjcsomagokon felül elsősorban a hozzáférés elégtelensége és a vonzó tartalom, szolgáltatások hiánya gátolja -- állapítja meg az elemzés. A fentiek miatt a stratégia a prioritások kijelölésénél is főként a hozzáférés, a tartalom és az esélyegyenlőség problémájára koncentrál.

Három év alatt felzárkózunk az Uniós átlaghoz

A Nemzeti Szélessávú Stratégiában lefektetett cél, hogy a szélessávú internetpenetráció, az e-közigazgatási szolgáltatások igénybe vétele, valamint az e-kereskedelem részaránya 2008 végéig elérje az EU átlagát, 2013 végéig pedig az "EU 15" átlagát. Az elgondolás szerint 2008 végére a lakosság 90 százaléka számára elérhető lesz a szélessávú internet, 2010-re pedig akár a teljes magyar népesség szélessávon kapcsolódhat a világhálóra. Szélessávú stratégiai cél továbbá, hogy 2008-ig a "digitálisan írástudatlan" lakosság részaránya 50 százalék alá, 2013-ra pedig 33 százalék alá csökkenjen.

"Az infokommunikációs eszközök termelése és még inkább felhasználása növekvő mértékben járulhat hozzá a versenyképesség javulásához" -- olvasható az IHM Piacelemzési Főosztályának megbízásából készült szélessávú stratégiában, mely szerint Magyarországon esély mutatkozik arra, hogy a felzárkózás egyik fő hajtóerejévé már rövid távon is a szélessáv váljon.

290 milliárd kellene

Az NSZS a fentiek alapján programjavaslatokat is megfogalmaz a most készülő, 2007-2013 közötti időszakra szóló Nemzeti Fejlesztési Tervhez, külön hangsúlyozva, hogy a pályázati formában vagy központi programként megvalósuló programok mellett kiemelt jelentőséget tulajdonít az IT-szempontok megjelenítésének a fejlesztési tervben.

A Szélessávú Közmű program finanszírozására a 2006-os költségvetési évben mintegy 17-18 milliárd forint szükséges, ebből az összegből mintegy 10-11 milliárd forint részben az IHM költségvetésében, részben a 2004-2006-os Nemzeti Fejlesztési Tervben biztosított. A fejlesztéspolitikai eszközök finanszírozásához az IHM 2006. évi költségvetéséből további mintegy 2 milliárd forint szükséges.

A 2007-2013-as fejlesztési periódus tekintetében a "Szélessávú Közmű" keretében javasolt programok forrásigénye 290 milliárd forint. Ez az összeg egyaránt magában foglalja a várható magán-, uniós és nemzeti finanszírozást. Ebből a 290 milliárd forintból mintegy 70 százalék jutna az "Intelligens iskola" programra. A pénzügyi feltételrendszerre vonatkozó becslés csak a Szélessávú Közmű programra vonatkozik, és nem terjed ki a tartalomkínálat fejlesztését célzó programjavaslatokra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról