:

Szerző: Budai Péter

2005. április 26. 08:46

Parányi Windows XP elavult gépekre

[bink.nu/HWSW] A Microsoft két új Windows XP kiadás elkészítésén dolgozik, amelyek a tervek szerint szerverközpontú kliensek lesznek, vagyis olyan vékony operációs rendszerek, melyek terminálként lennének használhatók meglévő szerverek eléréséhez. A szoftveróriás célja az új operációs rendszerekkel, hogy a vállalati és oktatási szférában megtalálható lassabb gépeken is lehetővé váljon a Windows XP csökkentett változatának futtatása.

[bink.nu/HWSW] A Microsoft két új Windows XP kiadás elkészítésén dolgozik, amelyek a tervek szerint "szerverközpontú kliensek" lesznek, vagyis olyan vékony operációs rendszerek, melyek terminálként lennének használhatók meglévő szerverek eléréséhez. A szoftveróriás célja az új operációs rendszerekkel, hogy a vállalati és oktatási szférában megtalálható lassabb gépeken is lehetővé váljon a Windows XP csökkentett változatának futtatása.

Túl nagy, túl komplex

Vannak, akik úgy vélik, hogy a Windows XP Professional egyes felhasználási területeken túlságosan nagy költséget jelentene, különösen az összetett számítógépes feladatokat ellátó alkalmazottak esetében. Az új Windows várhatóan alacsonyabb ára mellett képes lesz merevlemez nélkül, hálózatról bootolni és vírusírtó szoftvereket is futtatni.

Az "Eiger" kódnévre hallgató változat lesz a vékonyabb a két Windows XP közül, a "Mönch" kliens valamivel több képességgel rendelkezik. Az operációs rendszerek hardverkövetelménye viszonylag alacsony a Windows XP Home és Professional viszonylatában: az "Eiger" legalább 64 MB memóriát kér magának, de az ajánlott méret sem hatalmas, mindössze 128 MB. A híradások szerint a rendszer szinte bármilyen régebbi Pentium processzoron megfelelően fog működni.

Minirendszer terminálokra

Az "Eiger" tartalmazza az Internet Explorert, képes távoli asztal kapcsolat létrehozására, lokális és hálózati nyomtatásra, valamint Office dokumentumok megjelenítésére. A rendszer automatikus frissítésekkel tud naprakész maradni.

A Windows XP "Mönch" ezeken felül képes a Multicast Remote Boot technológia használatára PGM-en keresztül, támogatja a Windows kézi készülékeket (PDA, Smartphone), a Windows image acquisition (WIA) technológiát, a vezeték nélküli hálózatokat, valamint a VPN hálózati kapcsolódást.

Érdekesség, hogy a korábbi Windows kódnevekhez hasonlóan (Whistler, Blackcomb) az Eiger és a Mönch is hegyek nevei. A Whistler és a Blackcomb Brit Kolumbiában található, az Eiger és a Mönch pedig Svájcban.

A szoftverek megjelenésének időpontjáról és végleges áráról, képességeiről jelenleg nem áll rendelkezésre bővebb információ, de az elkövetkezendő egy évben, még jóval a Longhorn megjelenése előtt várható, hogy hallani fogunk ezekről az új verziókról.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 14:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.