Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 14. 09:22

Leválasztja memóriagyártó részlegét az AMD

[News.com] Az AMD tegnap este, a tőzsde zárása után jelentette be első negyedévének pénzügyi eredményeit. Az AMD forgalmának 60 százalékát adó processzor-üzletág 750 millió dolláros rekordforgalmat ért el, a bevételek 31 százalékkal emelkedtek.

[News.com] Az AMD tegnap este, a tőzsde zárása után jelentette be első negyedévének pénzügyi eredményeit. Az AMD forgalmának 60 százalékát adó processzor-üzletág 750 millió dolláros rekordforgalmat ért el, a bevételek 31 százalékkal emelkedtek.

Gyenge flashgyártó részleg

A flash-divízió gyenge teljesítménye miatt a vállalat összességében mégis veszteséges volt: a memóriagyártó üzletág forgalma 29 százalékkal 470 millió dollárra esett vissza, az üzemi veszteség elérte a 110 millió dollárt. A vállalat úgy határozott, hogy megszabadul memóriagyártó részlegétől és önálló vállalattá szervezi azt. A flash memóriachipeket gyártó Spansion az AMD tés a Fujitsu vegyesvállalata, de a többségi tulajdonos az AMD. A Spansion eredményeit az AMD pénzügyi mutatóiban konszolidálják.

Az első negyedében az AMD forgalma a tavalyi 1,24 milliárd dollárról 1,23 milliárdra csökkent, a 2004 első három hónapjában elért 45,1 millió dolláros nyereség pedig 17,4 milliós veszteségbe fordult. Sorozatban ez volt a második negyedév, amikor a vállalat eredményeit a memóriagyártó részleg látványosan rontotta, ezért a cég úgy határozott, hogy önállósítja azt. A hírre az AMD-részvények árfolyama 4 százalékkal emelkedett. Szakértők szerint a Spansion leválasztása segítene az AMD-nek abban, hogy sikeres processzoraira tudjon koncentrálni.

Hullámzó piac

Az Értékpapírpiaci és Tőzsdefelügyelethez eljuttatott dokumentumok tanúsága szerint a Spansion részvényeit hamarosan tőzsdére viszik, az AMD 600 millió dollár tőkebevonást vár az ügylettől. Elemzők azonban megjegyzik, a Spansion jelenlegi formájában nem túl vonzó a befektetők számára, hiszen a részleg a két utóbbi negyedében feltűnően gyengén teljesített, veszteséget volt kénytelen elkönyvelni és számos termék bemutatását el kellett halasztani.

Az AMD mostani döntése jól mutatja, milyen viharosan változik a helyzet a memóriapiacon: kilenc hónappal korábban a Spansion még az AMD nagyobbik üzletága volt. 2004 második negyedévében a memóriagyártó divízió még 673 millió dollár bevételt és 45 millió üzemi eredményt termelt az AMD-nek, míg a processzor-üzletág csupán 554 milliós forgalmat bonyolított és szerény 9 milliós nyereséget ért el.

A tavalyi év elején a Spansion még a legnagyobb rivális Intelt is megelőzte piaci részesedésben, azonban utóbbi folyamatosan dolgozta le a hátrányát és a második félévben már visszavette a vezetést a NOR chipek piacán. A NOR memóriachipekkel nagy olvasási sebesség érhető el, ezek a chipek elsősorban mobiltelefonokban terjedtek el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról