Szerző: Budai Péter

2005. április 11. 09:14

A Microsoft a Longhornnal tör utat az Intel Itaniumnak

[News.com/HWSW] A Microsoft úgy tervezi, hogy a 2007 körül érkező Longhorn Server már támogatni fogja a nagygépekbe szánt processzorokat is. Az új marketingstratégia részeként a szoftvervállalat és az Intel várhatóan ma jelentik be, hogy készül a Longhorn Itanium-alapú verziója.

[News.com/HWSW] A Microsoft úgy tervezi, hogy a 2007 körül érkező Longhorn Server már támogatni fogja a nagygépekbe szánt processzorokat is. Az új marketingstratégia részeként a szoftvervállalat és az Intel várhatóan ma jelentik be, hogy készül a Longhorn Itanium-alapú verziója.

A szervereken futó Windowsok nagy többsége még az elterjedtebb x86-os processzorokat használja, így például az Intel Xeonját, vagy az AMD Opteronját. A 64 bites korszak még csak most köszönt be igazán a Windows háza táján -- várható, hogy egyesek átállnak az x64 technológiákra, vagyis az Intel EM64T és az AMD x64 processzorokra, mivel az ezeket támogató operációs rendszer napokon belül hivatalosan is megérkezik. Jelenleg az MSDN előfizetők már letölthetik mind a Windows XP, mind a Windows Server 2003 x64-es rendszerekhez szánt változatát.

Az Itanium-terv

Az Itanium azonban sokkal több kompatibilitási kérdést vet fel, mint a jelenlegi x86 és az elterjedőben lévő x64 platform, és bár számítási teljesítmény tekintetében kiemelkedőt alakít, mégis sokan félnek átállni rá. A Microsoft számára is sokkal kisebb prioritást élvezett az Intel Itanium, mint az x64.

Ez azonban hamarosan megváltozik: a Microsoft szorosabb szövetségre lép az Intellel és első számú Itanium-partnerével, a Hewlett-Packarddal. Hozzájuk hasonlóan a Microsoft célja is az, hogy az Itanium domináljon a nagygépes szerverrendszerek esetében -- ezek többnyire többprocesszoros számítógépek, melyek hatalmas számításigényű és általában kritikus feladatokat látnak el.

"Ezen a fronton mindeddig nem volt a megfelelő mértékben világos, hogy mi is a mi álláspontunk. Elkötelezettek vagyunk a Xeon iránt, de ez szintén erősen igaz az Itaniumra is" -- ismertette Bob Muglia, a Windows Server részleg vezetője, a Microsoft alelnöke.

Az Intel-Microsoft szövetség részeként a szoftvergyártó ugyanabban az évben fogja megjelentetni a Longhorn Server Itanium-alapú változatát, mint az x86 és x64 platformra készültet. Ezen felül a Microsoft folytatja a Route64 nevű eseménysorozatát, amivel a 64 bites processzorok előnyeit igyekszik kommunikálni a nagyközönség és a vállalatok felé. Szintén a Microsoft elkötelezettségét jelzi, hogy a közeljövőben összesen 1600 Itanium szervert vásárolnak a HP-tól.

A 64 bites platform előnyei

A szoftverdisztribútorok hamarosan hivatalosan is bejelentik, hogy azok, akik korábban 64 bites hardverhez 32 bites Windows Server 2003-at vásároltak, azok a 64 bites szerverszoftvert megjelenésekor teljesen ingyen megkapják. Ma kerülnek napvilágra azok a teszteredmények, amelyek a 64 bit erősségeit emelik ki. Például az SAP üzleti szoftverei a tesztek szerint 18 százalékkal több felhasználót tudnak kiszolgálni, valamint a Microsoft Active Directory címtár akár kétszer gyorsabban működhet az új platformon.

A Microsoft a 2005-ben és 2006-ban megjelenő szervertermékek közül jópárat Itaniumra is kiad, x64-re azonban szinte mind elérhető lesz. Tisztán látszik, hogy a szoftveróriás minden erejével a 64 bitre történő átállás mellett kardoskodik.

A Microsoft 2004-ben beszüntette az asztali gépekbe szánt Itanium-alapú Windows fejlesztését, mivel a HP leállította az Itaniummal szerelt asztali gépek gyártását. Ugyanakkor a Microsoft úgy látja, hogy a nagyobb vasakat igénylő feladatokhoz igenis érdemes támogatni operációs rendszerükkel az Itaniumot, így például a pénzügyi rendszerek számára különösen sokat érne egy Microsoft SQL Server adatbázis-szerver, ami a 64 bitnek köszönhetően sokkal gyorsabban kezelné a hatalmas terjedelmű adattárakat.

A szoftvercég a Visual Studio 2005-tel lehetővé teszi Itanium-alapú szoftverek készítését, valamint kiadja az SQL Server 2005 és .NET keretrendszer 2.0 Itaniumhoz készített verzióját. Egyelőre más szoftverekre azonban nem igazán lehet számítani ezen a téren. "Amit várunk, hogy a következő 12-24 hónapban az igazán kritikus alkalmazások egy része Windowsra és egyben Itanium platformra vált" -- tudatta Bob Muglia.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról