Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 8. 14:36

AMD: határidőre kész lesz az új chipgyár

Az AMD bejelentette, hogy épülő drezdai félvezetőgyárában, a Fab 36-ban már megkezdte az első szilíciumostyák átfuttatását a gyártósorokon és minden a terveknek megfelelően halad ahhoz, hogy 2006-ban beinduljon a tömegtermelés.

[HWSW] Az AMD bejelentette, hogy épülő drezdai félvezetőgyárában, a Fab 36-ban már megkezdte az első szilíciumostyák átfuttatását a gyártósorokon és minden a terveknek megfelelően halad ahhoz, hogy 2006-ban beinduljon a tömegtermelés.

"Határidőn belül vagyunk"

"Határidőn belül vagyunk" -- mondta Tom Sonderman az AMD részéről. Sonderman elárulta, hogy az első waferek már márciusban megkezdték útjukat az új chipgyárban, a gyártási folyamatok nagy száma és azok hossza miatt azonban az első kész chipek csak a második félévben készülnek majd el. A Fab 36-ban a kezdetektől fogva 65 nanométeres csíkszélességű lapkák készülnek majd, a gyártástechnológiát az AMD és az IBM közösen fejlesztette ki.

A 300 milliméter átmérőjű wafereket feldolgozó Fab 36 építése mintegy 2,4 milliárd eurót emészt fel, az AMD ehhez mintegy 1,5 milliárd dollár értékű külső tőkét és állami támogatást vont be. A Fab 36 a már meglévő Fab 30 szomszédságában helyezkedik el és mintegy ezer alkalmazott számára biztosít munkalehetőséget. A Fab 36-ban a kezdetekkor havi 13 ezer wafert munkálnak meg, a teljes kapacitás azonban havi 20 ezer wafer is lehet.

Az AMD számára létfontosságú egy 300 milliméteres wafereket feldolgozó üzem létesítése. Amint az ismert, a vállalat jelenleg kizárólag drezdai Fab 30 gyárában állít elő processzorokat, azonban itt a gyártósorok 200 milliméteres átmérőjű wafereket munkálnak meg. A nagyobb átmérőjű szilíciumszeletek használatával növelhető a termelési volumen, illetve csökkenthetők a fajlagos előállítási költségek.


Balra a Fab 36, jobbra a Fab 30

Gyors felfutású technológia

Tom Sonderman elmondta, hogy a vállalat zökkenőmentesen vezette be a 90 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiát és az év közepén előállított chipek már kivétel nélkül ilyen eljárással készülnek majd, vagyis a termelés felfuttatása csupán fél évet vett igénybe. Az AMD 2004 negyedik negyedévében gyártotta le első, 90 nanométeres csíkszélességű chipjeit a kereskedelmi forgalom számára.

A vállalat mérnökei eközben a szingapúri Chartered Semiconductor modern, 300 milliméteres wafereket megmunkáló chipgyárában telepítik az AMD 90 nanométeres technológiáját. Egy korábbi megállapodás értelmében a Chartered 2006-tól Opteron és Athlon processzorokat állít majd elő az AMD résézre. A Chartered Semiconductor a TSMC, a UMC és az IBM mögött a világ negyedik legnagyobb szerződéses chipgyártója.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról