Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 8. 09:32

Két héten belül itt a kétmagos AMD Opteron

[News.com/HWSW] Az AMD a várakozások szerint április 21-én, New Yorkban mutatja be kétmagos Opteron processzorait. Az időzítés meglepő, a vállalat ugyanis eredetileg csak hónapokkal későbbre tervezte a termékek megjelentetését.

[News.com/HWSW] Az AMD a várakozások szerint április 21-én, New Yorkban mutatja be kétmagos Opteron processzorait. Az időzítés meglepő, a vállalat ugyanis eredetileg csak hónapokkal későbbre tervezte a termékek megjelentetését.

Először a legnagyobbak

Természetesen könnyen megeshet, hogy az AMD csupán papíron jelenti be a terméket és a szállítások csak jóval később kezdődnek. Hector Ruiz, az AMD elnök-vezérigazgatója szerint a chipek gyártása a vártnál is jobban halad, ez tette lehetővé a bemutató időpontjának módosítását egy korábbi alkalomra. Ha hihetünk a híreknek, elsőként a négy- vagy többprocesszoros szerverekbe szánt Opteron 800 sorozat kétmagos tagjai lesznek elérhetők, a 200-as termékcsalád csak egy hónappal később lesz kapható.

A kétmagos Opteron -- amelynek mindkét magjához 1-1 Mbyte másodszintű gyorsítótár kapcsolódik -- 205 millió tranzisztort tartalmaz, ez közel kétszerese a most kapható Opteron tranzisztorszámának, ami 106 millió. A kétmagos Opteron az előzetes becslések szerint mintegy 30-35 százalékkal gyorsabb az egymagos változatnál, de egyes esetekben akár 80 százalékos gyorsulás is lehetséges. A kétmagos Opteronok a túlzott hőtermelés és fogyasztás elkerülése érdekében órajelük eleinte csupán 1,8 és 2,2 GHz között marad.

Az AMD hivatalosan ismertetett terveiben egyelőre csak kétmagos processzorok szerepelnek, azonban egyesek tudni vélik, hogy a cég már gőzerővel dolgozik a négymagos chipjei tervein is, amelyek várhatóan 2007-re készülnek el. A Goldman Sachs befektetési bank egyik elemzője szerint két év múlva a cég már olyan processzorral jelentkezik, amelynek 65 nanométeres csíkszélességgel gyártott áramköre összesen négy processzormagot tartalmaz.


A kétmagos Opteron látképe

Előny az AMD-nél

Ahogy az AMD az Opteronnal időelőnybe került az Intellel szemben a 64 bites kiterjesztéseket tartalmazó szerverchipek területén, úgy most előnybe kerülhet a kétmagos processzorokkal is, az Intel ugyanis legkorábban 2006 elejére ígéri kétmagos Xeonjait. Az időbeli elsőség azonban nem feltétlen jelent piaci elsőséget, az Intel már régóta jóval több 64 bites Xeont ad el, mint az AMD Opteront.

A kétmagos Opterontól nem csak az AMD, hanem a szervergyártó partnerei is sokat várnak, mind a Sun, mint a HP, mind pedig az IBM úgy véli, hogy a most megjelenő chipek nagyban fellendítik az Opteron-alapú rendszerek iránti keresletet. A pletykák szerint az IBM egyből be is fogja jelenteni kétmagos Opteronra épülő blade szerverét. A Nagy Kék korábban kizárólag Intel- és PowerPC-alapú blade szervereket kínált vevői számára.

A hírek szerint az AMD nem csak a kétmagos Opteront, hanem a kétmagos Athlon 64-et is bejelenti majd, utóbbi szállítása azonban biztos hogy csak a nyáron kezdődik meg. Az elterjedés felgyorsítása érdekében egyes kétmagos AMD processzorok ugyaolyan áron kerülnek forgalomba, mint az egymagos változatok -- állítja egy céghez közeli hírforrás. Az Opteron 200 család kétmagos tagjai 851 és 1299 dollár közötti áron lesznek elérhetők, az új Opteron 865 és 875 chipekért pedig 1514 és 2649 dollár közötti áron lehet hozzájutni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról