Szerző: Budai Péter

2005. április 7. 09:04

Megjelent az MSN Messenger 7.0 és a Microsoft blogszolgáltatása

[eWeek/HWSW] A Microsoft szerdán tette mindenki számára elérhetővé az MSN Spaces névre hallgató blogszolgáltatás végleges verzióját, valamint ezzel egy időben a vállalat MSN részlege megjelentette az FTP-szerverünkről is elérhető MSN Messenger 7.0-t , ami azonnali üzenetküldési lehetőséggel vértezi fel az operációs rendszert, és összeköti a Messenger képességeit a blogszolgáltatással is.

[eWeek/HWSW] A Microsoft szerdán tette mindenki számára elérhetővé az MSN Spaces névre hallgató blogszolgáltatás végleges verzióját, valamint ezzel egy időben a vállalat MSN részlege megjelentette az FTP-szerverünkről is elérhető MSN Messenger 7.0-t, ami azonnali üzenetküldési lehetőséggel vértezi fel az operációs rendszert, és összeköti a Messenger képességeit a blogszolgáltatással is.

Hatalmas az érdeklődés a blogszolgáltatás iránt

Az MSN blogokkal kapcsolatos erőfeszítései arra fókuszáltak, hogy a lehető legtöbb ember képes legyen minél egyszerűbben saját, testre szabható blogokat létrehozni, ezen kívül a meglévő szolgáltatásokat (Messenger, Spaces, Hotmail) szoros integrációval tegye még hatékonyabbá. Az MSN Spaces és a Messenger 7.0 bétaverziójának megjelenése óta 4,5 millió blogot hoztak létre a felhasználók -- állítják az MSN vezetői.

A megjelenés után a bloggerek háromszor több képet tárolhatnak el blogjaikon, ami így már eléri a 750-et, és összesen több mint 50 beépített megjelenés közül lehet választani. "Amikor létrehoztuk a Spacest, nem csak blogolási lehetőséget akartunk készíteni, hanem egy olyan módszert, amivel az emberek jobban kifejezhetik magukat közeli ismerőseik felé" -- közölte Blake Irving, az MSN kommunikációs szolgáltatásainak vezetője, a részleg alelnöke.

Az MSN egy közös kapcsolati adatbázist használ fel mindhárom szoftverben, így például a Messenger 7.0 használatakor arról is értesülünk, ha egy, a listára felvett ismerősünk vagy barátunk frissíti blogját. Irving elmondta, hogy az ehhez kapcsolódó funkciók tették igazán vonzóvá a legtöbb ember számára az MSN Spacest, és a blogolást általában -- mivel sokakat saját oldaluk frissítésére ösztönöz, ha látják, ismerőseik is rászánják arra a szükséges energiát; ez pedig láncreakciót indít el. Jelenleg naponta átlagosan 170 ezer MSN Spaces blogot frissítenek a felhasználók, és 1,9 millió képet töltenek fel.

Újdonságok a 7-es Messengerben

A Messenger 7.0 az integráción kívül kétszemélyes, akár teljes képernyős videokonferenciára is lehetőséget nyújt, ami az MSN Video Conversation névre hallgat. Ennek kifejlesztéséhez az MSN a Logitech segítségét vette igénybe, akikkel ebben az évben kötött partneri megállapodást. A bétához képest újdonság még a Messenger 7.0-ban, hogy tovább javították a webes keresés lehetőségét az alkalmazásból. A "megosztott keresés" technológia segítségével a beszélgető felek a kommunikálásra használt ablakba is lekérhetik az MSN Search által visszaadott találatokat.

Az MSN Messenger mellett sok újdonsággal jelentkezik az Istanbul kódnéven emlegetett Office Communicator is, ami a Windows Messenger utódja. Az Office Communicator a Microsoft Live Communication Server 2005-tel karöltve vállalatok számára nyújt csoportmunka és azonnali üzenetküldő lehetőségeket, míg az MSN Messenger az otthoni felhasználókat célozza meg. A két terméket teljesen külön fejlesztőcsapat készíti, azonban a kettőt könnyű összekeverni, mivel nevük és képességeik nagyban hasonlóak.

A későbbi fejlesztési tervek között szerepel a Magyarországon a WiW (Who is Who) által meghonosított "ki kinek a barátja" hálózat karbantartása, és az ebben történő keresés és navigálás kialakítása, azonban ehhez még sok munkára van szükség, mivel a felhasználók nagy szabadságot szeretnének kapni ebben a rendszerben, ami a vizuális megjelenítés és az adatkezelés szempontjából nem könnyű feladat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról