Szerző: Ady Krisztián

2005. április 6. 14:47

Nagyvárosokban és a Balaton körül bővül tovább a Pannon GSM EGDE-hálózata

A Pannon GSM bejelentette, hogy mobil szélessávú EDGE-hálózata március végétől már Budapest egész területén elérhető az ügyfelei számára. A hagyományos GSM/GPRS adatátvitelnél jelentősen nagyobb adatátviteli sebességet és ennek köszönhetően a mobil szolgáltatások egyre bővülő sorát biztosító szélessávú rendszer kiépítését most a vidéki nagyvárosokban és a Balaton környékén folytatja a mobilszolgáltató.

[HWSW] A Pannon GSM bejelentette, hogy mobil szélessávú EDGE-hálózata március végétől már Budapest egész területén elérhető az ügyfelei számára. A hagyományos GSM/GPRS adatátvitelnél jelentősen nagyobb adatátviteli sebességet és ennek köszönhetően a mobil szolgáltatások egyre bővülő sorát biztosító szélessávú rendszer kiépítését most a vidéki nagyvárosokban és a Balaton környékén folytatja a mobilszolgáltató.

Nyolc nagyvárosban és a Balaton mellett

Az EDGE hálózat folyamatos fejlesztése révén május végére Magyarország nyolc nagyvárosában, Debrecenben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Szegeden, Székesfehérváron és Szolnokon válhat elérhetővé a gyorsabb mobil internet, a mobilos zenehallgatás vagy videónézés, valamint az irodai alkalmazások távoli elérése.

Az üdülési szezonra a Balaton környéke, majd szeptember végével további negyven jelentős város is rákapcsolódhat a GSM-rendszer utolsó védbástyáját jelentő EDGE hálózatra.

Szélessáv, de annyira mégsem

A szolgáltatás hátterében álló EDGE technológia elméletileg akár 384 kbit/s-os, az eddig alkalmazott GPRS megoldásnál lényegesen gyorsabb adatátvitelre is képes. Az adatviteli sebesség felső értékét azonban a készülék műszaki kialakítása, illetve a vételi lehetőségek is befolyásolják: számos készülék maximum 144 kbit/s-os adatátviteli sebességre képes az EDGE technológia segítségével.


Az EDGE kitűnő átmenetet nyújthat - klikk a képre

Ez azonban csupán a kezdet, hiszen mindeközben folyamatosan zajlik a harmadik generációs UMTS-hálózat kiépítése is, mely várhatóan 2006. januárjától lesz elérhető. A harmadik generációs rendszer beindítása a sávszélesség további jelentős bővülését és új szolgáltatások, például a videótelefonálás bevezetését hozza majd el a jövő évtől.

Az EDGE hálózat tökéletes átmenetet biztosít a két mobiltechnológia között, az ezt támogató készülékkel a már megszokott, eddig GPRS-en keresztül igénybe vett adatszolgáltatások még gyorsabban érhetők el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról