:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 1. 12:31

A Dell nem árul Media Player nélküli Windowst futtató számítógépeket

[WSJ/HWSW] A világ legnagyobb PC-gyártója, az európai piacon második helyezett Dell nem tervezi, hogy felvegye kínálatába a Media Playert nélkülöző Windows XP Home Edition N operációs rendszert. A cég ugyanakkor sietett leszögezni, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri a fogyasztói visszajelzéseket és adott esetben módosítja stratégiáját.

[WSJ/HWSW] A világ legnagyobb PC-gyártója, az európai piacon második helyezett Dell nem tervezi, hogy felvegye kínálatába a Media Playert nélkülöző "Windows XP Home Edition N" operációs rendszert. A cég ugyanakkor sietett leszögezni, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri a fogyasztói visszajelzéseket és adott esetben módosítja stratégiáját.

A világ PC-piacán második, az európai eladásokat azonban vezető Hewlett-Packard kínálni fog média Player nélküli operációs rendszerre épülő konfigurációkat, azonban a vállalat vezetői nem számítanak erős keresletre. Mivel a médialejátszó nélküli Windows-változat ugyanannyiba kerül, mint a Media Playert is tartalmazó kiadás, a HP szerint semmi sem ösztönzi a vevőket a "butított" változat választására.

Árkérdés?

Emlékezetes, hogy az Európai Bizottság tavaly márciusi ítéletében kimondta, hogy a remondi cég a Windows piaci erőfölényével visszaélve kísérelte meg monopolizálni a médialejátszó szoftverek piacát is. A Bizottság ezért egyebek mellett arra kötelezte a Microsoftot, hogy adjon ki egy Media Player nélküli Windows-változatot. Az EB azonban a túlzott beavatkozástól való félelmében nem szabta meg ennek a szoftvernek az árát, a Microsoft pedig ugyanannyiért adja, mint a "teljes" Windowst.

Az Európai Bizottság szóvivője, Antonia Mochan elmondta, hogy a szervezet felülvizsgálhatja az árazással kapcsolatos döntését és a jövőben arra kötelezheti a Microsoftot, hogy adja olcsóbban a Media Player nélküli Windowst, hogy az vonzóbb legyen a vevők számára. A Microsoft európai alelnöke, Laurent Delaporte szerint nem lenne logikus a médialejátszó nélküli Windowst alacsonyabb áron adni, hiszen a Media Player bárki számára ingyen letölthető az internetről.

"A játéknak vége"

A Microsoft és a támogatói úgy vélik, az Európai Bizottság képtelen jogi eszközökkel beavatkozni a piaci versenybe, a rendelkezések egyszerűen hatástalanok. "A Bizottság célja világos, de a megooldás szerintem eléggé mesterkélt" -- mondta Ingo Juraske, a HP szóvivője. Egyesek szerint a remondi cég médiapiaci dominanciája már most is olyan erős, hogy azt lehetetlen lenne megtörni. "Attól félek, a játéknak vége, a médialejátszók piaca már a Microsoft kezében van" -- mondta Thomas Vinje, aki a Microsoft-ellenes Computer & Communications Industry Association képviselte a perben. A CCIA később kiegyezett a Microsofttal és felvette tagjai közé a vállalatot.

A Nielsen Media Research adatai szerint a Media Player a legnépszerűbb médialejátszó alkalmazás a RealPlayer és az Apple QuicTime előtt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 22:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.