:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. március 30. 11:25

Az Intel bejelentette legújabb generációs Xeon processzorait

Az Intel kedden bemutatta legújabb generációs Xeon MP processzorait négy- vagy többutas szerverek számára. A Potomac és Cranford kódnevű lapkák az elsők a Xeon MP sorozatban, amelyek tartalmazzák a 64 bites kiterjesztéseket. A vállalat állítása szerint a fejlesztéseknek köszönhetően a most bemutatott lapkák akár 70 százalékkal is nagyobb teljesítményt nyújthatnak a korábbi generációs Xeon MP-alapú szervereknél.

[HWSW] Az Intel kedden bemutatta legújabb generációs Xeon MP processzorait négy- vagy többutas szerverek számára. A Potomac és Cranford kódnevű lapkák az elsők a Xeon MP sorozatban, amelyek tartalmazzák a 64 bites kiterjesztéseket. A vállalat állítása szerint a fejlesztéseknek köszönhetően a most bemutatott lapkák akár 70 százalékkal is nagyobb teljesítményt nyújthatnak a korábbi generációs Xeon MP-alapú szervereknél.

Akár 8 megabájt gyorsítótárral

Az olcsóbb Cranford csupán 1 megabájt harmadszintű gyorsítótárat tartalmaz, a Potomac kiviteltől függően 4 vagy 8 megabájttal készül. Az új processzorokhoz az Intel az E8500 chipkészletet ajánlja, amely támogatja a PCI Express eszközöket, a DDR2 memóriákat, valamint kompatibilis a jövőben megjelenő kétmagos Xeonokkal is. A Xeonok fogyaztását és hőtermelését az Enhanced SpeedStep és Demand Based Switching energiatakarékos technológiák hivatottak visszafogni.

A Cranford magos chipek 3,16 és 3,66 GHz-es kivitelben érhetőek el és listaáruk darabonként 722, illetve 962 dollár. A 4 megabájtos L3 cache-sel szerelt, 2,83 GHz-es Potomac 1177 dollárba kerül, a 8 megabájtos kivitelből a 3 GHz-es verzió 1980 dolláros, a 3,33 GHz-es csúcsmodell pedig 3692 dolláros áron vásárolható meg. Az új Xeonokat az Intel összes jelentős szervergyártó partnere -- HP, Dell, IBM, Unisys, Fujitsu, Fujitsu Siemens, Hitachi, stb. -- azonnal felvette a kínálatába

A nyolcprocesszoros x86-szerverek vége?

Az x86-szerverek piacán vezető HP tegnap közölte, hogy nem fejleszti tovább nyolcprocesszoros kiszolgálóit, mivel a vevők egyre kevésbé igénylik az ilyen rendszereket. Az igazán nagy teljesítmény igénylő alkalmazásokat a legtöbben valamiféle fürtözött rendszeren futtatják, amelyek olcsóbban felépíthetők, illetve választhatnak Itanium-alapú rendszereket.

A vállalat szerint ráadásul a hamarosan megjelenő kétmagos processzorok segítségével a nyolcprocesszorosokéhoz hasonló teljesítményű négyutas szerverek építhetők, lényegesen kedvezőbb áron. Colin Lacey, a HP ipari szabványos szerverekért felelős platform marketing igazgatója elmondta, szerinte a négy darab kétmagos processzort tartalmazó szerverek sokkal kelendőbbek lesznek, mint a nyolcprocesszoros kiszolgálók. Akinek pedig ennél nagyobb teljesítményre van szüksége, az választhat a HP kínálatában található Itanium-alapú gépek sokaságából.

Az Intel ígérete szerint a Xeon MP család első kétmagos tagja, a Paxville kódnevű processzor már egy év múlva megjelenhet. Az E8500 chipkészlet támogatja a Paxville magos processzorokat, illetve a bennük megjelenő virtualizációs technológiát is. A Paxville-t 2006 vége felé követheti a Tulsa kódnevű chip, amely már 65 nanométeres csíkszélességgel készül, a 2007-ben megjelenő Whitefield pedig már kettőnél több maggal rendelkezik, emellett az Itaniummal közös buszt használ.

Az x86-szerverek piacát az Intel gyakorlatilag maga hozta létre, amikor bejelentette Pentium Pro chipjét. A szegmens azóta az eladások volumenének derekát adja és ma már piaci forgalomban is felülmúlja a RISC-szerverekét. Az x86-szerverek forgalma tavaly 6,1 milliárd dollárra rúgott és évek óta növekszik, miközben a RISC-eladások folyamatosan csökkennek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.