Szerző: Bodnár Ádám

2005. március 30. 10:24

Magyarországon járt Craig Barrett, az Intel elnök-vezérigazgatója

Craig Barrett
Craig Barrett
[HWSW] Az Intel magyarországi leányvállalatnának tizedik születésnapja alkalmából hazánkba látogatott Craig Barrett, az Intel hamarosan leköszönő elnök-vezérigazgatója. Barrett látogatása során kormányzati vezetőkkel is tárgyalt, illetve előadást tartott arról, miként segítheti az informatika hazánk gazdasági felemelkedését.

"Tudom, milyenek a magyarok"

"Noha most először járok Magyarországon, pontosan tudom, milyenek a magyarok" -- kezdte a Corvinus Egyetemen tartott előadását Craig Barrett, utalva Andy Grove-ra, az Intel magyar származású társalapítójára. "Harminc éve dolgozom Andynek és ezalatt az idő alatt sokmindent megtudtam a magyar habitusról." Barrett előadásában elsősorban az oktatás fontosságára hívta fel a figyelmet, elmondása szerint az olyan tudásintenzív iparágakban, mint az informatika, azok az országok érhetik el a legnagyobb sikereket, amelyek képzett dolgozókat képesek kitermelni. Barrett úgy látja, az informatikai világtérképen a kelet-közép európai régió országai mind a hardverek, mind a szoftverek fejlesztése terén szerepet kaphatnak.

Magyarország bruttó nemzeti jövedelmének (GDP) csupán 0,8 százalékát költi kutatás-fejlesztése, ez az Intel vezetője szerint nagyon alacsony. "Az informatika gyorsan fejlődő világában ha valaki megtorpan, azt a többiek lehagyják. Aki ezt el akarja kerülni, annak folyamatosan fejlődnie, fejlesztenie kell" -- mondta Barrett. Az Intel éves szinten közel ötmilliárd dollárt költ kutatás-fejlesztése, vagyis majdnem ötször többet, mint a magyar állam. Barrett úgy véli, az ilyen alacsony kutatás-fejlesztési büdzsé arra predesztinálja az országot, hogy technológiai vezető helyett technológiai követő legyen.

Egy tudásalapú gazdaságban az oktatás és a kutatás-fejlesztés mellett természetesen létefontosságú az infrastruktúra megléte is. "Itt azonban nem a hagyományos értelemben vett infrastruktúráról beszélek, utakról, vagy hidakról. Ezek áruk szállítására kellenek. A tudás, az információ szállítására telekommunikációs és számítástechnikai infrastruktúra szükséges" -- mondta Barrett. "A hálózatok folyamatosan fejlődnek, használatuk pedig egyre olcsóbb lesz, gigabájtok, terabájtok forgalmazhazók rajtuk szinte nulla költséggel."

Vezeték nélküli infrastruktúra

Magyarország vezetékes távközlési infrastruktúrája közepes, de a mobiltelefonok elterjedtségét tekintve 80 százalék körüli penetrációval az élmezőnyben jár -- mutatott rá Barrett. Az Intel vezetője felhívta a figyelmet a vezeték nélküli kommunikációban rejlő lehetőségekre és felvillantotta, milyen változást hozhat ezen a téren a WiMAX vezeték nélküli szabvány elterjedése. A WiMAX segítségével szélessávú kapcsolat építhető fel két eszköz között, amelyek akár 50 kilométeres távolságra is lehetnek egymástól.

A várhatóan 2006-tól kezdve tömegesen terjedésnek induló WiMAX segítségével a kisebb települések, gyéren lakott régiók, a vidék rendkívül könnyen, gyorsan és olcsón látható el szélessávú internettel. Innentől kezdve csak az emberek kreativitása szab határt a tudásalapú gazdaság kibontakozásának -- mondta Barrett, példaként hozva fel Indiát, amely fejlett oktatási rendszerének és fejlődő infrastruktúrájának köszönhetően számtalan kitűnő programozót, szoftvermérnököt ad a világnak. Jelenleg Magyarországon két WiMAX-tesztüzem zajlik.

Craig Barrett és Gyurcsány Ferenc tegnap délutáni találkozójukon megegyeztek abban, hogy közösen támogatják Győr városának digitálissá válási tervét. Ezen közös akarat kifejezéseképpen Győr város vezetése és az Intel aláírt egy Egyetértési nyilatkozatot is. A tervek szerint a győri projekt lehetővé teszi, hogy a helyi önkormányzat vezeték nélküli, szélessávú technológiák által biztosíthatja a lakosság biztonságát, illetve a tömegközlekedést, a közművek működését, illetve segíthetik a turizmust.

A legnagyobb siker

Az Intelhez 1974-ben csatlakozó Craig Barrettet 1998-ben nevezték ki a vállalat élére. Az elnök-vezérigazgatói tisztségből májusban leköszönő, azonban továbbra is az Intelnél maradó vezető a HWSW-nek elárulta: legfontosabb személyes sikerének azt tartja, hogy az Intel a világ legnagyobb, leghatékonyabb félvezetőgyártójává, technológiai vezetőjévé vált és ezt a pozíciót a kegyetlen verseny ellenére is sikerült megtartania. Ami a jövőt illeti, Barrett szerint az Intel elótt álló legnagyobb kihívások egyike lesz a betörés az egészségügybe, ez az ágazat ma még mindig az átlagosnál kevésbé használja ki az informatikai lehetőségeket.

"Ha könyveket veszek az Amazonnál, az az érzésem, ők többet tudnak rólam, mint én magam" -- viccelődött Barrett arra utalva, hogy a népszerű online üzlet minden vásárlójáról eltárolja a legfontosabb adatokat és böngészési, vásárlási szokásai alapján ajánl fel neki további árukat. "Mennyire jó lenne, hogy amikor orvoshoz megyek, azonnal előtte lenne az összes orvosi feljegyzés rólam. Bármelyik orvosnál, bárhol a világon. De ez még közel sincs így" -- mondta az Intel-vezető. Barrett este részt vett az Intel születésnapi vacsoráján, majd továbbrepült európai körútjának következő állomására.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról