Szerző: Bodnár Ádám

2005. március 29. 09:29

Végre találtak nevet a Media Player nélküli Windowsnak

[News.com/WSJ/HWSW] A Microsoft és az Európai Bizottság hosszas huzavona után végre megállapodtak a Media Playert nélkülöző Windows nevéről, a szoftver -- kiviteltől függően -- Windows XP Home Edition N, illetve Windows XP Professional Edition N jelzéssel kerül a boltokba. A vállalat egyszerűen csak elfogadta az Európai Bizottság által javasolt nevet annak érdekében, hogy felgyorsítsa az eseményeket.

[News.com/WSJ/HWSW] A Microsoft és az Európai Bizottság hosszas huzavona után végre megállapodtak a Media Playert nélkülöző Windows nevéről, a szoftver -- kiviteltől függően -- "Windows XP Home Edition N", illetve "Windows XP Professional Edition N" jelzéssel kerül a boltokba. A vállalat egyszerűen csak elfogadta az Európai Bizottság által javasolt nevet annak érdekében, hogy felgyorsítsa az eseményeket.

Kilencből semmi

"Vannak fenntartásaink a választott névvel, attól félünk, össze fogja zavarni a fogyasztókat, de ezt a nevet fogjuk használni, hogy felgyorsítsuk az ügymenetet" -- mondta Horacio Gutierrez, a Microsoft európai részlegének vezető jogásza. A Microsoft kilenc különféle nevet javasolt a Media Player nélküli Windowsnak, köztük olyanokat, mint a Windows XP Reduced Media Edition, Windows XP Not Incorporating Windows Media Player, Windows XP/N, Windows XP/B. Az EU egyik javaslatot sem fogadta el.

Emlékezetes, hogy az Európai Bizottság tavaly márciusi ítéletében kimondta, hogy a Microsoft illegálisan élt vissza a Windows operációs rendszer piaci hegemóniájával és ennek segítségével monopolizálni akarta a médialejátszók és a szerver-szoftverek piacát is. A rendelkezés szerint a cégnek forgalomba kell hoznia egy olyan Windows-kiadást, amely nem tartalmazza a Media Playert. A redmondiak megfellebbezték az ítéletet, azonban ez nem halasztó hatású, vagyis a vállalatnak már most ki kellett adnia a Media Player nélküli Windowst, pedig a fellebbviteli eljárás még évekig húzódhat.

Nem várható jelentős változás

Piaci szakértők szerint a médialejátszó nélküli Windows aligha számíthat jelentős érdeklődésre, mivel a "Windows XP Home Edition N" és a "Windows XP Professional Edition N" csökkentett képességeik ellenére ugyanannyiba kerülnek majd, mint a Media Playert is tartalmazó Windows-változatok. Összességében tehát a fogyasztókon és a PC-gyártókon múlik majd, hogy melyik verziót választják. A PC-piacon dúló verseny miatt azonban a számítógépek gyártói alighanem a médialejátszós változatot telepítik majd gépeikre, hiszen azonos áron ez több szolgáltatást, végső soron nagyobb értéket kínál a vevőknek.

Szakértők úgy vélik, még ha a PC-ken nem is lesz megtalálható a Media Player, a felhasználók úgyis letöltik majd az internetről, ugyanis a világhálón megtalálható videók és zenék élvezetéhez szükség van a szoftverre. A Nielsen/NetRatings felmérése szerint Európában a Windows Media a legnépszerűbb internetes médiaformátum, noha számos felhasználó rendelkezik több lejátszóprogrammal és számos tartalomszolgáltató kínálja anyagait több formátumban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról