Szerző: Bizó Dániel

2005. március 25. 15:59

Véget érhet a HD-DVD és Blu-ray formátumok közötti háború?

[Computerworld/HWSW] A Sony tegnapi sajtótájékoztatóján, ahol a vállalat teljesítményéről és jövőben terveiről esett szó, Csubacsi Rjodzsi elnök meglepő módon nyilatkozott a Blu-ray és az rivális HD-DVD szabványok jövőjéről. Figyelve a vevők igényeire, két rivális formátum bosszantó, és még nem teljesen adtuk fel az integráció vagy kompromisszum eshetőségét -- mondta.

[Computerworld/HWSW] A Sony tegnapi sajtótájékoztatóján, ahol a vállalat teljesítményéről és jövőben terveiről esett szó, Csubacsi Rjodzsi elnök meglepő módon nyilatkozott a Blu-ray és az rivális HD-DVD szabványok jövőjéről. "Figyelve a vevők igényeire, két rivális formátum bosszantó, és még nem teljesen adtuk fel az integráció vagy kompromisszum eshetőségét" -- mondta.

Meglepő bejelentés

A nyilatkozat talán az ellentábor tagjait is meglepi. A HD-DVD-t támogatók -- melyek között olyan ipari erők találhatók, mint az NEC vagy a Toshiba és egyes filmstúdiók -- szerint a szabvány azért előnyös, mert visszafelé kompatibilis a DVD formátummal, a lemezek előállítása pedig hasonló a DVD-k vagy CD-k termelési költségéhez. A Sony ezzel szemben határozottan a Blu-ray mellett tört lándzsát, mivel annak lényegesen nagyobb kapacitása a megfelelő az elkövetkezendő évtized számára.

Egy HD-DVD-lemez 30 gigabájt adatot tud eltárolni két réteg segítségével, a Blu-Ray lemezek rétegenként 23-25 gigabájt kapacitásúak, így egy kétrétegű lemezre akár 50 gigbájt adat is rögzíthető. A ma terjedőben lévő kétrétegű, írható DVD-lemezek mindössze 8,5 gigabájt kapacitásúak.

Behódol a piacnak a Sony?

A Blu-ray a technológiai iparban széleskörű támogatottságnak örvend, és a média világának fajsúlyos szereplői között is már megnyert magának néhányat (Sony Pictures, Columbia TriStar, MGM, 20th Century Fox, Disney), eleddig azonban egyetlen nagyobb stúdió sem jelentett be Blu-ray lemezen érkező filmet. A HD-DVD támogatói között többek között a Paramount Pictures, a Universal Pictures, a Warner Bros és a New Line Cinema található.

A Csubacsi által elmondottak talán annak is köszönhetőek, hogy a Sony az utóbbi időszakban kénytelen volt ráébredni arra, nem figyel eléggé vevőire, fogyasztóira. Hiába a társaság briliáns mérnökgárdája, kreatív emberek hadserege, akik iránymutató termékeket terveznek, ha azok nincsenek összhangban a vevők igényeivel.

A szükséges változás mértékét és fontosságát jelzi, hogy a vállalat története során először nevezett ki külföldi elnök-vezért -- ez egy japán társaságnál hatalmas jelentőségű. A változás egyik előszele, hogy a Sony zenejátszóiba ezentúl natívan is támogatja az MP3 formátumot, amit eddig a konglomerátum médiában érdekelt egységei akadályoztak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról