Szerző: Bodnár Ádám

2005. március 24. 10:13

Tovább gyorsult a világ legerősebb szuperszámítógépe

Ahogy az IBM újabb és újabb részeit helyezi üzembe a Blue Gene/L szuperszámítógépnek, úgy növekszik a rendszer teljesítménye is. Az amerikai Energiaügyi Minisztérium Lawrence Livermore National Laboratory kutatóközpontjában telepített konfiguráció már 135,5 billió műveletet hajt végre egy másodperc alatt, és még csak félig készült el.

[HWSW] Ahogy az IBM újabb és újabb részeit helyezi üzembe a Blue Gene/L szuperszámítógépnek, úgy növekszik a rendszer teljesítménye is. Az amerikai Energiaügyi Minisztérium Lawrence Livermore National Laboratory kutatóközpontjában telepített konfiguráció már 135,5 billió műveletet hajt végre egy másodperc alatt, és még csak félig készült el.

A Blue Gene/L jelenleg 32 rackszekrényből áll, minden szekrény 1024 darab kétmagos PowerPC 440 processzort tartalmaz. A végső konfiguráció 64 szekrényből áll, ennek leszállítását májusra ígéri az IBM. A teljes rendszer várható teljesítménye 270 teraFLOPS, azaz másodpercenként 270 billió művelet. A Blue Gene/L küldetése titkos, mivel fegyverekkel kapcsolatos kutatások támogatására is használni fogják.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.