Szerző: Ady Krisztián

2005. március 18. 16:28

Nem fut a Gran Turismo 4 a korosabb PlayStation 2 konzolokon?

A PlayStation.com fórumain számos felhasználó panaszkodik arról, hogy jellemzően korosabb, többnyire első szériás konzolja egyáltalán nem hajlandó felismerni, illetve időnként hibásan olvassa be a nemrég Európában is piacra dobott Gran Turismo 4 játék DVD-lemezét. A hibát többnyire élemedett korú, 4-5 éves konzolokkal tapasztalják. A hazánkban is forgalmazott játék hátoldalán nem található konzolok típusával, korával kapcsolatos figyelmeztetés.

[HWSW] A PlayStation.com fórumain számos felhasználó panaszkodik arról, hogy jellemzően korosabb, többnyire első szériás konzolja egyáltalán nem hajlandó felismerni, illetve időnként hibásan olvassa be a nemrég Európában is piacra dobott Gran Turismo 4 játék DVD-lemezét. A hibát többnyire élemedett korú, 4-5 éves konzolokkal tapasztalják. A hazánkban is forgalmazott játék hátoldalán nem található konzolok típusával, korával kapcsolatos figyelmeztetés.

A PlayStation 2 játékkonzolok meghajtóját, pontosabban a lézert tartalmazó fejegységet már korábban is számos kritika érte. A felhasználók hosszú idő óta panaszkodnak arra, hogy ez az alkatrész nem bírja a napi igénybevételt és gyakori használat esetén jelentős összegű javítási költségbe hajszolja a játékosokat. A javítás régebben akár egy új konzol árának felét is kitehette.

Kétrétegű lemez

Egyes játékosok és magukat szakértőnek valló felhasználók véleménye szerint a problémát az is okozhatja, hogy a Gran Turismo 4 méreténél fogva már kétrétegű DVD-lemezen érkezett. A játék adatai egyszerűen nem fértek bele az egyoldalas lemezek névleges 4,7 gigabájtos kapacitásába.

Ennek a vélekedésnek azonban némileg ellentmond, hogy a PlayStation 2 konzolnak kifogástalanul kell olvasnia kétrétegű lemezeket is, hiszen a Sony egy teljes értékű DVD-lejátszót is elrejtett a készülékben. A DVD-filmek szinte kizárólag kétrétegű lemezeken érkeznek meg a filmrajongókhoz. A hibát tehát mégis inkább az elöregedett olvasófej okozhatja, mely vélekedést alátámaszhat az is, hogy egyesek a fekvő konzol élére állításával átmenetileg meg tudták oldani ezt a problémát.

Eladási rekord

A Gran Turismo 4 már piacra kerülésének napján új rekordot állított fel. Március 9-én 3,182,535 darab szoftver került értékesítésre a PAL területeken, ezzel a GT4 lett minden idők, a bemutató napján legnagyobb példányszámban eladott PlayStation 2 szoftvere.

"El vagyok ragadtatva a Gran Turismo 4-et körülvevő lelkesedéstől" -- mondta Kazunori Yamauchi, a GT sorozat szülőatyja. "Az volt az álmom, hogy létrehozzak egy játékot, mely több mint egy sorozat újabb tagja, az hogy újradefiniáljam a videojáték szó jelentését. Remélem, hogy miután a játékosok megtapasztalták a GT4 realizmusát, a játék változatosságát és teljes mélységét, egyet fognak érteni velem, hogy ez az álom megvalósult."

A Gran Turismo sorozatból eddig összesen 38 millió darabot értékesítettek világszerte. A siker a GT4-gyel ott folytatódik, ahol a Gran Turismo 3 A-Spec-kel befejeződött. A Gran Turismo 4 többek között minden idők legnagyobb méretű videojátéka, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy ha szeretnénk minden autót minden pályán öt percre kipróbálni, ez pontosan 120 napunkba telne napi 24 órás, folyamatos játékkal számítva.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról