:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. március 17. 09:45

Mire lesz képes az Internet Explorer 7?

[eWeek/HWSW] Az Internet Explorer következő változatának megjelenési időpontja nem, azonban a képességeivel, szolgáltatásaival kapcsolatos információk már kezdenek kiszivárogni a Microsofttól. A vállalat azonban mindezidáig nem volt hajlandó kommentálni a híreket, szűkszavúan csupán annyit közölt, hogy az Internet Explorer 7 első bétaváltozata a nyáron jelenik meg.

[eWeek/HWSW] Az Internet Explorer következő változatának megjelenési időpontja nem, azonban a képességeivel, szolgáltatásaival kapcsolatos információk már kezdenek kiszivárogni a Microsofttól. A vállalat azonban mindezidáig nem volt hajlandó kommentálni a híreket, szűkszavúan csupán annyit közölt, hogy az Internet Explorer 7 első bétaváltozata a nyáron jelenik meg.

Biztonság

Amikor Bill Gates, a Microsoft igazgatótanácsának elnöke bejelentette, hogy az Internet Explorer 7.0 még a Windows Longhorn előtt megjelenik, közölte, hogy a legfontosabb újdonságok és előrelépések a biztonság területén várhatóak. A kiszivárgott információk szerint az IE7 ebből a szempontból a felhasználó számára jobbára láthatatlan, mégis fontos fejlesztéseken esik át, például új felhasználói felülete lesz az SSL titkosításnak. A pletykák szerint emellett az IE7 valamilyen módon integrálva lesz a kémprogramok elhárítására szolgáló Microsoft AntiSpyware alkalmazással is.

A Microsoft szerint az IE7 legfontosabb célja a biztonság növelése. Ennek érdekében a böngésző védelmet nyújt az adathalászati (phising) támadások ellen is, többek között egy feketelista bevezetésével. A böngésző blokkolná a hozzáférést olyan oldalakhoz, amelyeket adathalászok üzemeltetnek azzal a céllal, hogy a felhasználóktól személyes adatokat lopjanak.

Luxus, kényelem

A hivatalosan meg nem erősített pletykák szerint a "Rincon" kódnéven fejlesztett IE7 számos további újdonságot hoz, azonban ezeket a versenytárs böngészők már régóta tartalmazzák, például a füleket (tabs), vagy a beépített RSS-olvasót. Véletlen vagy sem, a Microsoft a napokban kezdte meg egy RSS-olvasó szoftver bétatesztjét. Az új Internet Explorer emellett támogatni fogja az ékezetes domaineket, és az átlátszó PNG képeket is. A vállalat partnereitől származó információk szerint az IE7-ből a korábbinál kényelmesebben lehet majd weboldalakat kinyomtatni, azonban erről részletek nem kerültek nyilvánosságra.

Amit a webfejlesztő közösség különösen feszülten vár, az az, hogy a böngésző vajon teljes körűen támogatni fogja-e a CSS 2.0 szabványt. A Microsoft évek óta adós ezzel és jelenleg úgy tűnik, továbbra sem törleszt, ugyanis az IE7 valószínűleg csak részben lesz kompatibilis a CSS 2.0 specifikációval, legalábbis ezt állítják a vállalat partnerei, akik közelről figyelhetik a szoftver fejlődését. Ez sajnálatos hír a webfejlesztők számára, mivel az Internet Explorer a leginkább elterjedt böngésző és a legtöbb weboldalt úgy építik fel, hogy az IE képességeihez igazodjon, vagyis a legtöbben valószínűleg nem alkalmazzák majd a CSS 2.0 szabványos "stíluslapokat", mivel ezek a Microsoft böngészőjében nem, vagy csak hibásan jelennének meg.

Mindenkinek?

Az Internet Explorer 7-tel foglalkozó hivatalos blog, és egyre több nem hivatalos információ alapján is lassan biztosan állítható, hogy a Microsoft új böngészője csak Windows XP és Windows Server 2003 operációs rendszereken lesz futtatható. A böngésző kizárólag SP2-vel frissített Windows XP, SP1-gyel frissített Windows Server 2003, valamint Windows XP x64 Edition operációs rendszereken működik majd. Ez a hír némileg aggasztó lehet azon vállalatok számára, ahol még nagy számban vannak Windows 2000-et futtató munkaállomások. A redmondiak szűkszavúan csak annyit közöltek, hogy egyelőre nem terveznek bejelentést a Windows 2000-rel kapcsolatban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.