:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. március 16. 12:48

A számítógép mint divatcikk: bőrbe kötött noteszek

Egy számítógépnek nem elég gyorsnak lennie, jól is kell kinéznie, ez főleg a notebookok estében lehet fontos, amelyet felhasználója rendszerint állandóan cipel és a legkülönfélébb helyeken használ -- akár utazás közben a repülőgépen, akár tárgyalásokon. Egy notebook ma már státusszimbólum és a PC-piacon is kialakult az igény az exkluzív kivitelű rendszerek iránt. Ezt természetesen a divatipar is felismerte és egyre több divatház jelenik meg kifejezetten notebookokhoz szánt, formatervezett, egyedi táskákkal.

[HWSW] Egy számítógépnek nem elég gyorsnak lennie, jól is kell kinéznie, ez főleg a notebookok estében lehet fontos, amelyet felhasználója rendszerint állandóan cipel és a legkülönfélébb helyeken használ -- akár utazás közben a repülőgépen, akár tárgyalásokon. Egy notebook ma már státusszimbólum és a PC-piacon is kialakult az igény az exkluzív kivitelű rendszerek iránt. Ezt természetesen a divatipar is felismerte és egyre több divatház jelenik meg kifejezetten notebookokhoz szánt, formatervezett, egyedi táskákkal.

Az amerikai Inclosia Solutions egy lépéssel továbbment: egy általuk kifejlesztett eljárás segítségével a notebook bőrbe, textilbe öltöztethető. Az "Exo" technológia segítségével készülnek a Microsoft bőrborítású egerei, az eljárás továbbfejlesztésével azonban lehetővé vált egészen nagy felületek, például egy notebook házának beborítása is. Természetesen nem csak bőr, hanem tetszőleges textília is használható, vagy akár fa vagy fém is. Az Inclosia már meg is kezdte prototípusok kidolgozását.

Az Exo eljárás sajátossága, hogy a számítógép műanyag házához nem egyszerűen ragasztással rögzítik a fát, fémet vagy bőrt, hanem úgynevezett injekciós formázással, ami lehetővé teszi, hogy a textilek hibátlanul átvegyék a műanyagváz formáját. Noha ez megköveteli a speciális műanyagház alkalmazását, a költségtöbblet bőven megtérül, hiszen az egyedi számítógépekért a vevők boldogan fizetnek több pénzt. A Microsoft bőrborítású egere például 20 százalékkal többe kerül, mint az azonos funkciójú, ám pusztán műanyag kivitel.


Nem szendvicssütő, hanem Tulip notebook

A holland Tulip az Inclosia eljárását felhasználva már megtervezte saját E-Go termékvonalát, amely kizárólag ilyen egyedi kivitelű notebookokból áll. A tervek szerint a gépeket októbertől árusítják majd, eleinte kizárólag Európában.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.