Szerző: Budai Péter

2005. március 11. 10:36

A Microsoft a Groove Networks felvásárlásával erősíti az Office-t és a Longhornt

[News.com/HWSW] A Microsoft csütörtökön nyilvánosságra hozta, hogy bekebelezi a Groove Networks virtuális irodai megoldásokat fejlesztő céget, és alapítóját, Ray Ozzie-t a szoftveróriás informatikai vezetőjének nevezik ki.

[News.com/HWSW] A Microsoft csütörtökön nyilvánosságra hozta, hogy bekebelezi a Groove Networks virtuális irodai megoldásokat fejlesztő céget, és alapítóját, Ray Ozzie-t a szoftveróriás informatikai vezetőjének nevezik ki.

A szoftvervállalat tervei közt szerepel, hogy a Groove által kifejlesztett "virtuális iroda" koncepciót az Office termékcsalád részévé tegye, valamint Ozzie, aki a Lotus Notes létrehozója, és más együttműködésen alapuló szoftverrendszerek legendás alakja, személyesen Bill Gatesnek fog jelenteni új munkájának eredményeivel kapcsolatban.

A Groove-ot 1997-ben alapították, a vállalat kitűzött célja produktivitás-növelő szoftverek elkészítése volt különféle infomunkás csoportok számára. A cég jelenleg közel 200 alkalmazottat foglalkoztat, akik továbbra is Massachusettsben fognak állomásozni. Az akvizíció miatt elbocsátásokra nem kell számítani.

A Groove már régóta célpontja a Microsoftnak

Ozzie egyike lesz a Microsoft három informatikai vezetőjének; az ő feladatai közé tartozik majd az infomunkás és csoportmunka eszközök felügyelete, munkáját pedig két helyen, a Microsoft redmondi központjában, és a Groove jelenlegi főhadiszállásán, a Bostontól északra fekvő Beverlyben fogja végezni.

Bill Gates kiemelte, hogy a Groove a kollaboráció területein sokat hozzátett a Microsoft Office termékcsalád jelenlegi verziójához, és Ozzie szakértelme a biztonság, autentikáció és P2P megoldások terén nagyon értékes csapattá tette a Groove-ot. Segítségükkel a még közel egy évig fejlesztendő Longhorn további képességekkel gyarapodhat.

"Már nagyon sokat gondoltam arra, hogy 'Fel tudnánk-e fogadni Ray-t és csapatát?', ezért ez egy nagy nap a számomra, hogy végre sikerült elérni. A Groove termékben fantasztikus és teljesen egyedi megoldások találhatóak" -- közölte Bill Gates egy konferenciabeszélgetés alkalmával.

A Groove központi szereplő a kollaboráció területén

A Microsoft befektetőként már korábban is kapcsolatban állt a Groove-val, akik részben ennek eredményeként a Windows és más Microsoft-termékek köré építették fel megoldásaikat. A szoftveróriás illetékesei közölték, hogy az akvizícióra a második negyedévben kerül sor, azonban ennél bővebb részletekkel nem szolgáltak, így az ügylet pénzügyi részletei is ismeretlenek.

A Groove központi terméke, a Groove Virtual Office egy olyan szoftverrendszer, ami a vállalatok közös munkáját segíti az interneten keresztül. A megoldás peer-to-peer felépítéssel rendelkezik, ezáltal a kommunikációban résztvevő számítógépek direkt módon képesek egymáshoz szólni, legyen szó akár azonnali üzenetküldésről, vagy fájlmegosztásokról. A termék legújabb verziója a Microsoft SharePoint portálmotorját felhasználva került értékesítésre, aminek segítségével az információval dolgozó alkalmazottak VPN használata nélkül végezhetik munkájukat, akárhonnan is teszik azt.

A CNET News.com kérdésére Ozzie egy évvel ezelőtt még azt mondta, hogy a vállalatnak feltett szándéka, hogy független és nyilvános cég maradjon. Ennek ellenére csütörtökön mégis ennek ellenkezőjére derült fény. Ozzie szerint a Microsofthoz történő csatlakozás sokat segít majd annak érdekében, hogy a Groove elérhesse eredetileg kitűzött céljait, és további kollaborációval kapcsolatos megoldásokat fejleszthessenek ki.

Az Office és a Longhorn további bővítése várható

A Microsoft másik két informatikai vezetője, az üzleti alkalmazásokért felelős David Vaskevitch, és Craig Mundie, a feltörekvő technológiák vezetője -- ide tartoznak például a beágyazott rendszerek és a kormányzati megoldások is. Hozzájuk fog csatlakozni Ozzie az akvizíciót követően.

A Microsoft vezetői elmondták, hogy a Groove révén immár három módon biztosítható a meglévő Office rendszerek kiterjesztése: a szervereken található Office dokumentumok SharePointos megosztásával; a Live Meetinggel integrált valós idejű csoportmunkával; és mostantól a Groove Virtual Office-szal történő, földrajzi és vállalati határokat áthidaló megoldásokkal.

Gates arról számolt be, hogy a Microsoft egy hosszú távú termékterv kidolgozását tervezi, ami a Groove képességeinek más Microsoft-termékekbe történő integrációjával fog elsősorban foglalkozni, például a peer-to-peer kommunikáció, és az autentikáció területeivel. Ezek első darabkái már a Longhorn részeként elkészülhetnek, egyesítve a Groove és a Microsoft alkalmazottak által létrehozott szoftvermodulokat.

"Egyértelműen nagy újdonság lesz a Longhornban a peer-to-peer [kommunikációs] képesség, és a Groove segítségével sokkal jobb munkát tudunk végezni ezen a területen" -- tette hozzá Bill Gates.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról