:

Szerző: Budai Péter

2005. március 10. 11:50

Bill Gates szerint hamarosan elérkezik a digitális munkastílus kora

Bill Gates
Bill Gates
[Microsoft Watch/HWSW] Sok szó esett már a digitális életstílus koncepciójáról, ami Microsoft egyik központi stratégiája az utóbbi években, azonban Bill Gates az ötletet a munkahelyekre is ki akarja terjeszteni.

Digitális élet- és munkastílus

Bill Gates, a Microsoft igazgatótanácsának elnöke, és egyben a vállalat vezető tervezője gyakran megemlíti beszédeiben a digitális életstílus eszményét, de szerdai előadásában, amit a Microsoft Business Solutions (MBS) Convergence konferenciáján tartott, kiemelte a digitális munkastílus fontosságát is. Gates szavai a konferencián több mint 5 ezer üzleti partnerhez és ügyfélhez jutottak el, akik elsősorban a vállalat üzletialkalmazás-platformjaival vannak kapcsolatban.

Gates számára a digitális munkastílus témaköre annyira érdekesnek bizonyult, hogy új könyvét is várhatóan ennek a témának szenteli. Az új kiadványának elkészítését ismét korábbi könyvének társszerzőjével, Peter Rinearsonnal képzeli el, aki a Microsoft alelnöke is egyben. Gates szerint a könyv megjelenése 12-18 hónapon belül esedékes, kulcsterületeit pedig a digitális élet- és munkastílus alkotják majd.

Délutáni beszédében, ami a konferencia lezárásaként is szolgált, Gates kihangsúlyozta, hogy vállalata egyre jelentősebb eredményeket mutat fel alkalmazásainak és megoldásainak integrálása terén, és ez már nem csak a .NET keretrendszert és a Windows platformot, hanem az Office termékeket és az MBS üzleti alkalmazásokat is érinti.

Megújult stratégia

A többi felszólaló Microsoft-vezetőhöz hasonlóan Bill Gates is kihangsúlyozta, mi az az öt új téma, ami meghatározza a vállalat jövőbeli fejlesztéseit és értékesítési stratégiáját: a felhasználók felbátorítása és hatékonyabbá tétele; az információ átláthatóbbá tétele; az alkalmazások és a rendszerek közti kapcsolatok szorosabb integrálása; adaptív folyamatok támogatása; és a lehető legkedvezőbb birtoklási összköltség (TCO) biztosítása az ügyfelek számára.

"Ma még nem olyan hatékony a mindennapi munka, mint amilyen lehetne. Előre tekintve elmondható, hogy az egyenlet közepén az üzleti alkalmazások találhatóak. Ez az a terület, ahol még olyan sok teendő van. Jelentős teret látunk az innovációra" -- ismertette Gates.

Ugyan nem említette meg a "Project Green" névvel ellátott kezdeményezést, ami a vállalat üzleti alkalmazásainak többlépcsős továbbfejlesztésére és az Office, valamint a szervertermékekkel történő szorosabb integrációra irányul, a bemutatásra került szoftverek már mind az új koncepciónak megfelelően néztek ki és működtek. Az MBS menedzserei Gates beszéde alatt sorra mutatták be a Great Plains 8.5, az Axapta 3.0 és a Microsoft CRM 2.0 már elkészült moduljait.

"Hidakat építünk a strukturált és a rendezetlen munkák közé. Az üzleti alkalmazásokban minden adat tökéletesen strukturált. Ugyanakkor az e-mailek és a dokumentumok világa teljesen eltér ettől. Ki fogjuk terjeszteni mind az Office-t, mind az [MBS] alkalmazásokat, hogy jobban együtt tudjanak működni" -- folytatta Gates.

Bill Gates sosem beteg

Bill Gates bemutatta a Microsoft új generációs felhasználói felületét is, az Avalont, ugyan konkrétan nem emelte ki, hogy a látogatók azt láthatják -- a bennfentesek persze rögtön felismerték. Gates szerint a jövő alkalmazásai az adatokat és a rendelkezésre álló információt többféle nézetben is egyszerűen meg tudják jeleníteni.

"Egy jó felhasználói felület nem csupán színekre és animációkra épül. Valójában a Windows és az Office változásait kell átvinni az alkalmazásokba" -- emelte ki Gates.

A szoftveróriás első számú embere beszédét szokatlan módon, egy kötetlen beszélgetéssel zárta, amit Doug Burgummal, az MBS üzletág vezetőjével folytatott le. Elbeszélgettek Gates gyerekkoráról, emlékeiről, és az oktatáshoz fűződő viszonyáról. Amikor szóba került, hogy jelentett-e valaha beteget, mióta a Microsoftnál dolgozik, Gates csak annyit válaszolt: "Soha egyetlen napot sem vettem ki betegség miatt. Az elképzelhető, hogy néha olyankor is bementem, amikor nem kellett volna. Ennek ellenére soha nem hiányoztam. Fel is kéne hívnom Steve Ballmert. Biztos meg lenne lepve."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.