Szerző: Budai Péter

2005. március 10. 14:43

A Sony szerint a PlayStation 3-ra egyszerűbb lesz játékot fejleszteni

[News.com] A Cell nagy, bonyolult és valóban sokban hasonlít az IBM szerverprocesszoraihoz, de azért nem kell tőle megijedni -- tudatták a Sony mérnökei szerdán, a Game Developers Conference rendezvényen.

[News.com] A Cell nagy, bonyolult és valóban sokban hasonlít az IBM szerverprocesszoraihoz, de azért nem kell tőle megijedni -- tudatták a Sony mérnökei szerdán, a Game Developers Conference rendezvényen.

A nagy teljesítmény több fejlesztést igényel

Mint arról már korábban hírt adtunk, a Cell lesz az új generációs PlayStation lelke, azonban a megnövekedett teljesítmény egyben kényelmesebb programozhatóságot is jelent majd. Az új fejlesztőeszközök nem különböznek lényegesen a korábbiaktól, azonban a játékfejlesztés sebessége tovább növelhető segítségükkel -- tudatta a Sony Computer Entertainment America (SCEA) két kutatója a játékfejlesztőknek tartott konferencián.

"A Cell egy meglehetősen komplikált darab. Amit tudunk, megtesszük, hogy egyszerűbb legyen kezelni... Nem akarjuk, hogy új API-t (Application Programming Interface, programozási felület) kelljen minden egyes alkalommal megtanulni, amikor egy új chippel jelentkezünk" -- közölte Mark DeLoura, az SCEA fejlesztői kapcsolatokért felelős menedzsere.

A Sony négy éven keresztül dolgozott az IBM-mel és a Toshibával karöltve a Cell processzoron. A mérnökök a múlt hónapban tárták fel a chip felépítését, ami az IBM Power architektúrájára épülő többprocesszoros modellt követi.

Érkeznek a hatékonyabb programozási eszközök

A Sony szerdán közölt először adatokat az új programozási eszközökről, amikkel biztosítani akarják a fejlesztők számára a folytonosságot és a hatékonyabb fejlesztést anélkül, hogy új nyelvet hoznának létre. DeLoura elmondta, hogy a Cell grafikai képességeit az OpenGL grafikai függvénykönyvtár egy variációjával, az Open GL/ES-sel lehet majd elérni. Ez a technológia a PC-s alkalmazások és játékok esetében elterjedtnek számít. Az Open GL/ES-t a Sony és a Khronos Group közösen készíti, és a technológia elsődleges célja az Open GL kibővítése interaktív tartalmak kezelésének képességével.

"Az OpenGL hatalmas -– sokminden van benne, amire játékfejlesztéskor semmi szükség nincs. Amit mi létrehoztunk, az kifejezetten játékok készítésére, és nem CAD alkalmazások programozására alkalmas" -- tette hozzá DeLoura.

A Cell lehetővé teszi a Cg használatát is, amit a grafikus chipeket gyártó Nvidia hozott létre magas szintű grafikai effektek programozására. A programozók a Cell kilenc számítási egységét, és összesített teljesítményét a hagyományos C és C++ nyelvekkel és eszközökkel is piszkálhatják, ahelyett, hogy gépi kódú utasításokat kellene begépelniük, mint a PlayStation 2 esetében többnyire történik. Az új PlayStation grafikus chipjét az NVIDIA szállítja majd a Sony részére.

Az új eszközök közt megtalálható a Collada, ami egy XML (eXtensible Markup Language) dialektus, amit a Sony és a vezető fejlesztési eszközgyártók közösen készítettek el. Segítségével a játékokban szereplő modellek, grafikák, és más elemek egységesen írhatóak le, és a fejlesztési eszközök, alkalmazások, valamint a különféle játékok között szabadon szállíthatóak.

Dominic Mallinson, az SCEA kutatási igazgatója bemutatta az új programozási modellek segítségével, hogyan hozható ki a legtöbb a Cell alegységeiből. A folyamatot egy nagy zenekar számára készített zenei alkotás megkomponálásaként jellemezte. Ugyan a rendszerszintű feladatokat az operációs rendszer fogja elvégezni, de hogy a számítási teendőket hogyan csoportosítsa a Cell, az már a fejlesztőkön múlik. "Ti, a fejlesztők vagytok a zeneszerzők. Tőletek függ, hogy hogyan osztjátok el a feladatokat a legjobb teljesítmény elérése érdekében" -- ismertette Mallinson.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról