Szerző: Ady Krisztián

2005. március 8. 16:45

Második generációs SATA felületet is támogatnak a Samsung új merevlemezei

A Samsung Electronics bemutatta új SpinPoint P120 merevlemez-termékcsaládját. A következő generációs merevlemezcsalád -- amely hamarosan Magyarországon is kapható lesz -- a Serial ATA II felületet is támogatja.

[HWSW] A Samsung Electronics bemutatta új SpinPoint P120 merevlemez-termékcsaládját. A következő generációs merevlemezcsalád -- amely hamarosan Magyarországon is kapható lesz -- a Serial ATA II felületet is támogatja.

A SpinPoint P120 család tagjai 3,5 hüvelykes merevlemezek, melyeket 125 GB formattált kapacitású lemezekkel és 8 megabájt cache memóriával láttak el. A 7200-as fordulatú merevlemezek maximális kapacitása 250 gigabájt.

Magyarországon két modell kerül a boltokba, az SP2014N modell, amely a P120 PATA interfészes változata, valamint az SP2004C modell, melynek SATA-vezérlője már a második generációs, SATA II interfészt is támogatja. Ezt a merevlemezt a Samsung számítógépes játékokhoz, valamint csúcskategóriájú PC-khez és szerverekhez ajánlja.

A Serial ATA II interfész Native Command Queuing (NCQ) elnevezésű rendszere a lemez felett adott pozícióban mozgó olvasó- és írófejnek optimálisan megfelelő végrehajtási sorrendbe állítja az egy időben megkapott utasításokat, így gyorsabban képes végrehajtani azokat. A rangsorolási folyamat jelentősen növelheti a meghajtó adatátviteli teljesítményét.

A Samsung másik merevlemez-újdonsága a 2,5 hüvelykes SpinPoint M40S típus, mely főként hordozható számítógépekhez készült. A szintén két változatban forgalmazott meghajtó percenként 5400 fordulatos sebességgel pörgeti a 40 gigabájtos kapacitással rendelkező lemezeket.

Az új modellek maximális tárolási kapacitása 80 gigabájt, cache memóriája pedig 8 megabájtnyi adatot képes megjegyezni. Az M40S típusú meghajtók SATA felületű változatát szintén az NCQ technológia erősíti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról