Szerző: Bodnár Ádám

2005. március 7. 13:36

A DVD-játszók hamarosan automatikusan szűrik a káromkodásokat vagy a szexjeleneteket

[Engadget/Wired/HWSW] Az Egyesült Államokban várhatóan hamarosan elfogadnak egy törvényt, amely lehetővé teszi a vevők számára, hogy tetszés szerint módosítsák a megvásárolt filmek vagy zenék tartalmát. A cél az, hogy kiszűrhetőek legyenek a gyerekek számára nemkívánatos részletek, például a káromkodás, a szex, az erőszak, vagy éppen az istenkáromlás.

[Engadget/Wired/HWSW] Az Egyesült Államokban várhatóan hamarosan elfogadnak egy törvényt, amely lehetővé teszi a vevők számára, hogy tetszés szerint módosítsák a megvásárolt filmek vagy zenék tartalmát. A cél az, hogy kiszűrhetőek legyenek a gyerekek számára nemkívánatos részletek, például a káromkodás, a szex, az erőszak, vagy éppen az istenkáromlás.

Alkotói szabadság vagy bevételi forrás?

A jogtulajdonosok -- például a filmsúdiók -- természetesen tiltakoznak, szerintük ez a szerzői jogok lábbal tiprása. A törvény pártolói szerint azonban a gyermekek, családok védelme mindennél fontosabb. Lamar Smith, texasi republikánus képviselő szerint a könyvek szerzői sem kötelezhetik az olvasót, hogy a művet szigorúan az elejétől a végéig, betűről betűre olvassák el, így a filmrendezőknek sincs joga beleszólni abba, hogy a filmeket a családok pontosan úgy nézzék végig, ahogy azt ők a vászonra álmodták.

A filmeseknek az alkotói szabadság helyett azonban valószínűleg sokkal inkább az elmaradó bevételek lebegnek a szemük előtt: az Egyesült Államokban nem ritka, hogy egy filmet több változatban is kiadnak, eredetiben és vágottan. Mel Gibson sok botrányt kavart Passióját például a napokban újra műsorra fogják tűzni a mozik, erőszakos jeleneteitől megfosztott változatban, és várhatóan ebből a verzióból is készül majd külön DVD-kiadás.

Már van megoldás

A videomagnókon és a DVD-játszókon persze már most is lehet "tekerni", vagy átugrani egyes jeleneteket, de a jövőben ez automatikusan is elvégezhető lesz. A ClearPlay nevű technológia, amelyet egyre több DVD-játszó támogat, automatikusan képes kiszűrni a gyermekek számára káros tartalmat, átugrani az erőszakos részeket vagy éppen elnémítani a káromkodásokat, vagy a trágár vicceket.

A ClearPlay évi 79 dollárért vagy havi 8 dollárért fizethető elő, ezért cserébe a felhasználó több mint ezer szűrőhöz juthat hozzá. A szűrőket a ClearPlay szakemberei készítik, a programok részletesen tartalmazzák a film adatait arra nézve, hol találhatók bennük a gyerekek számára káros részek. A ClearPlay bekapcsolása után a szülő beállíthatja, milyen részeket szeretne a filmből kitiltani, azonban mivel a szűrők igazodnak a filmekhez, a történet folymatos marad, nem maradnak ki belőle fontos dramaturgiai momentumok. A használók beszámolója szerint a ClearPlay segítségével átszerkesztett filmek hasonlatosak a repülőgépen vagy a tévében vetített változatokhoz.


A ClearPlay beállításai

A ClearPlay technológia előnye, hogy nincs szükség hozzá az eredeti film módosítására, az a boltban megvásárolt vagy kölcsönzőből kivett DVD-kkel működik együtt.

Célpontban az erőszakos játékok

Eközben több szövetségi államban hirdettek harcot az erőszakos számítógépes játékok ellen. Az amerikai honatyák szerint a videojátékok vonzónak állíták be az erőszakot, bizonyos embercsoportok vagy éppen rendőrök megölését. "A gyermekeket és fiatalokat arra bátorítják, hogy az erőszakot vagy gyilkosságot szórakoztatónak találják" -- áll egy törvénytervezet szövegében, amely a játékok készítőit tenné felelőssé akkor, ha valaki a játékban látottak alapján vagy hatására követ el bűncselekményt.

A napokban két meggyilkolt rendőr családja perelte be a Take-Two Interactive játékkiadót és a Sonyt, mivel szerintük a Grand Theft Auto játék erőszakos volta eredményezte a rendőrök halálát. A 18 éves Devin Thompson az alabamai Fayette városában még 2003-ban kötött el egy autót, de a rendőrök elkapták és bevitték az őrszobára. "Az élet egy videojáték. Előbb-utóbb meg kell halni" -- mondta Thompson az őrszobán, miközben kihallgatták. Ezután a fiatalember erőszakkal elvette egy rendőr pisztolyát és lelőtte őt, valamint két másik társát.

A hozzátartozók szerint a gyilkosságok egyértelműen az erőszakos játék számlájára írhatók, Thompson innen merített ötleteket és motivációt cselekedetéhez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról