Szerző: Budai Péter

2005. március 7. 09:28

Megjelent a Google Desktop Search végleges változata

[News.com] A Google ma jelentette be asztali keresőprogramjának végleges verzióját, amihez fejlesztői készlet, valamint végre elérhető a Firefox és Netscape böngészők támogatása is. A szoftver a Google honlapjáról tölthető le, futtatásához Windows XP vagy Windows 2000 operációs rendszer szükséges.

[News.com] A Google ma jelentette be asztali keresőprogramjának végleges verzióját, amihez fejlesztői készlet, valamint végre elérhető a Firefox és Netscape böngészők támogatása is. A szoftver a Google honlapjáról tölthető le, futtatásához Windows XP vagy Windows 2000 operációs rendszer szükséges.

Kibővített keresési képességek

A kaliforniai vállalat keresőjével Microsoft Office dokumentumokban, képekben, levelekben és webes tartalmakban egyaránt lehet kutakodni. A kiadásra kerülő változat már 5 hónap nyilvános bétatesztelésen van túl, azonban a már megismert képességein túl immár videó- és zenefájlokkal, továbbá PDF-ekkel is használható a szoftver.

A hozzá kapcsolódó SDK (szoftverfejlesztői készlet, Software Development Kit) bárki számára lehetővé teszi, hogy saját bővítményeket készítsen a keresőhöz, ezáltal akár saját fájlformátumok indexelésének támogatása is kifejleszthető. A Google demonstrációs célból saját maga is készített már plug-ineket a rendszerhez, az egyik például a Trillian üzenetküldő kliens naplózott beszélgetéseiben képes keresni.

"A Google desktop search mindenről, ami látható, saját másolatot tárol el. Ez nagyon hasznos lehet, ha például egy alkalmazás összeomlik. Az eszköz segítségével vissza lehet nyerni a legutóbbi dokumentum tartalmát is" -- közölte Nikhil Bhatla, a Google termékmenedzsere.

A személyes adatok biztonsága

Ebből kifolyólag a biztonság kérdése nagyobb szerepet kapott a végleges verzióban. Mivel az eszköz képes személyes hangvételű, vagy értékes információkat tartalmazó fájlok és adatok indexelésére is, ezért speciális képességeket építettek bele ennek korlátozására. A kiadásra kerülő változat már nem hajlandó jelszóval ellátott Word vagy Excel fájlok, sem a belső weboldalak indexelésére. A Google felhasználóinak kérésére tette lehetővé a keresés korlátozását, mivel így személyes adataik nagyobb biztonságban vannak az esetleges behatolóktól.

A Google nagy konkurenciával számolhat az asztali keresők piacán. Nem csak a legnagyobb kereső-vetélytársak -- a Yahoo, és a Microsoft MSN -- álltak elő hasonló technológiákkal, hanem egyre több feltörekvő vállalkozás próbál meg új ötletekkel hozzájárulni a területhez. Egyesek sikeresen fel is hívták magukra a felhasználók figyelmét. Például a Blinkx nevű, asztali keresőt készítő vállalat pénteken azt közölte, hogy mostanra napi 100 millió keresést végeznek szoftverének segítségével.

Valamennyi keresőgyártó cég azt reméli, hogy az asztali keresőkön keresztül új látogatókat szerezhetnek internetes portáljukra, és ezáltal növelhetik reklámbevételeiket. Elemzők szerint a kereséssel kapcsolatos reklámok piaca ebben az évben 4 és 5 milliárd dollár között alakulhat. Bhatla kiemelte, hogy a Google jelenleg még nem tervezi a felhasználók személyes adatai alapján specifikus reklámok megjelenítését.

A kereséssel foglalkozók nagy örömmel fogadták a Google SDK-ját. "Ez azt jelenti, hogy bárki, aki nem elégedett a szoftver működésével, hozzátehet valami extra képességet" -- mondta Danny Sullivan, a SearchEngineWatch.com hírlevelének szerkesztője.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról