Szerző: Budai Péter

2005. március 3. 09:12

Még idén tőzsdére kerül a TvNetWork

A TvNetWork Telekommunikációs Szolgáltató Rt. tegnap a Tőzsdeképes Cégek Klubjának új tagjaként mutatkozott be az értéktőzsdén. A vállalat papírjait várhatóan 2005 második vagy harmadik negyedévétől a tőzsdén is lehet jegyezni, amit 400 millió forint árfolyamértékű nyilvános részvénykibocsátás előz meg. A bejelentést a vállalat vezérigazgató-helyettese, Kabay Tamás, valamint Horváth Zsolt, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója tette meg egy tegnapi sajtótájékoztató keretein belül.

[HWSW] A TvNetWork Telekommunikációs Szolgáltató Rt. tegnap a Tőzsdeképes Cégek Klubjának új tagjaként mutatkozott be az értéktőzsdén. A vállalat papírjait várhatóan 2005 második vagy harmadik negyedévétől a tőzsdén is lehet jegyezni, amit 400 millió forint árfolyamértékű nyilvános részvénykibocsátás előz meg. A bejelentést a vállalat vezérigazgató-helyettese, Kabay Tamás, valamint Horváth Zsolt, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója tette meg egy tegnapi sajtótájékoztató keretein belül.

A TvNetWork dinamikusan növekszik

Kabay Tamás a vállalat történetéről, struktúrájáról, jelenlegi sikereikről, és jövőbeli terveikről, célkitűzéseikről beszélt. A 100 százalékos magyar kézben lévő TvNetWork Telekommunikációs Szolgáltató Rt. 2000-ben alakult meg, 30 millió forint jegyzett tőkével. Ennek az összegnek a növekedése elsődleges mérőszámként értékeli a vállalat növekedésének mértékét. 2001-ben a jegyzett tőke már 150 millió forint, majd 2002-ben és 2003-ban ez az érték évente 100 millió forinttal növekedett, elérve 2003-ra a 350 millió forintot. A cég jelenleg 520 millió forintos jegyzett tőkét tudhat a magáénak. A tőzsdei bevezetés, valamint a növekedés ütemét figyelembe véve a vállalat jelentős tőkenövekedésre számít, 2005-re 1,7 milliárd forintra, 2006-ra pedig 2,1 milliárd forintra prognosztizálják.

A vállalat három veszteséges év után elsőként 2003-ban vált nyereségessé az adózás előtti eredmények alapján, bár ekkor még nem beszélhettünk jelentős sikerekről. 2004-ben viszont már 120 milliós adózás előtti eredményt mutatott fel, ami az előrejelzések szerint dinamikusan nő tovább, 2005-ben elérve a 350 millió forintot.

A TvNetWork három szolgáltatási szegmensre koncentrál: ebből az elsődleges bevételi forrás a szélessávú internet és LAN technológiák köré csoportosuló szolgáltatások, azt követi a kábel TV-előfizetés, és az IP-telefónia. A cég 2004 nyara óta az internetes piac további élénkülésének eredményeképpen már ADSL előfizetést, és régebb óta mikrohullámon keresztül sugárzott internetet is kínál előfizetőinek. Újdonság, hogy irodaházakban és lakótelepeken, társasházakban LAN hálózatokat is kiépítenek, amivel optikai kapcsolattal ellátott, kiváló minőségű szélessávú megoldást nyújtanak, amennyiben azt az adott helyen egyszerre nagyobb számú felhasználó igényli.

Kabay kiemelte, hogy vállalatuk elsőként állt ki a forgalomkorlátos internet-szolgáltatás ötlete mellett, és jelenleg szolgáltatásaik túlnyomó része erre a koncepcióra épít -- mára már más szolgáltatók is kísérleteznek a forgalomkorlátos ADSL-lel, ám egyelőre úgy tűnik, hogy nem jelentős a szolgáltatás iránti érdeklődés.

Tőzsdei bevezetés és hosszabb távú tervek

A vállalat vezetői úgy gondolják, 2005 különlegesen sikeres év lesz a cég történetében, részben a tőzsdei bevezetésen alapuló tőkeemelés és az ebből finanszírozandó további beruházások révén, részben a szolgáltatások ügyfélkörének bővítése és minőségének javítása által. A TvNetWork a ma leginkább tapasztalható, kizárólag a sikeres üzletágakra való koncentrálást választotta üzleti stratégiájának, ezáltal nem várható, hogy a három szolgáltatási szegmensét újabbal egészítené ki; inkább ezek fejlesztése várható.

A Tőzsdére lépés a 2005-ös év közepén várható, amit 400 millió forint árfolyamértékű nyilvános részvénykibocsátás előz meg. A vállalat elsőként saját ügyfeleit értesíti a részvényvásárlás lehetőségéről, de további pénzügyi és kockázati befektetők jelentkezését is várják. Kabay elmondta, hogy a vállalat közeledik ahhoz, hogy elérje a gazdaságosság kritikus méretét, ami után a cég teljesen önfenntartóvá és dinamikusan növekedővé válik. A befektetés megtérülésének garantálására azt emelte ki, hogy a magyar telekommunikációs piac már érettnek mondható, és ezen előkelő helyet foglal el a TvNetWork; ezáltal a befektetés kockázati szintje alacsony, valamint összességében értéktartó is.

A vállalatnak a 2004-es évben 8251 internet-, 21885 kábeltévé- és 10 IP-telefon előfizetője volt, a cég ehhez képest a kábeltévé szegmensében másfélszeres, míg az internet-szolgáltatás terén közel kétszeres ügyfélkör-növekedést remél. A vállalat elképzelései szerint az IP-telefon szolgáltatását mintegy 3000 vállalkozás és magánszemély fogja ez év folyamán igénybe venni. A 2005-ös év sikereinek függvényében a TvNetWork 2006-ban újabb, a jelenleginél nagyobb volumenű tőkeemelést tervez, és szándékában áll szolgáltatásaival az Európai Unió felé terjeszkedni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról