:

Szerző: Bizó Dániel

2005. március 1. 14:18

Megérkezett a VIA támogatása: alacsony fogyasztású chipset AMD Turionhoz

Az Advanced Micro Devices (AMD) alacsony fogyasztású, kifejezetten hordozható számítógépekbe szabott Turion processzorához fejlesztett ki alaplapi chipsetet a tajvani VIA Technologies (VIA). Az egyelőre még premierre váró, 64 bites Turion célpiacának tartott vékony és könnyű notebookokat szem előtt tartva a K8N800A integrált grafikus processzort és fejlett energiatakarékossági funkciókat vonultat fel, teljes egészében támogatva az AMD processzoraiba épített PowerNow! technológiát.

[HWSW] Az Advanced Micro Devices (AMD) alacsony fogyasztású, kifejezetten hordozható számítógépekbe szabott Turion processzorához fejlesztett ki alaplapi chipsetet a tajvani VIA Technologies (VIA). Az egyelőre még premierre váró, 64 bites Turion célpiacának tartott vékony és könnyű notebookokat szem előtt tartva a K8N800A integrált grafikus processzort és fejlett energiatakarékossági funkciókat vonultat fel, teljes egészében támogatva az AMD processzoraiba épített PowerNow! technológiát.

A chipset az S3 Graphics UniChrome Pro integrált grafikus magját alkalmazza, amely alacsony fogyasztása mellett alapvető grafikus gyorsításra lesz képes két pixel-futószalagjával és 200 MHz-es órajelével. A chipset támogat külső AGP foglalatot is, így a notebook-gyártók erősebb videochipet is szerelhetnek modelljeikbe. A K8N800A ezen túlmenően 8 csatornás audiovezérlőt, gigabites Ethernet kontrollert, modemet, valamint SATA és PATA támogatást is tartalmaz.

Tekintve, hogy a Turion márkanéven piacra kerülő lapka egy alacsony feszültségű és órajelű működéshez finomított Athlon 64 processzor, leginkább az ún. mobility vagy thin & light kategóriájú notebook terén szállhat szembe az Intel Pentium M processzoraival. Ma már a hordozható számítógépek értékesítése húzza a PC-piac egészét, az asztali gépeknél lényegesen nagyobb jövedelmezőséget biztosítva a gyártóknak. Az AMD ezen a területen rendkívül gyengén szerepel egyelőre.

Az Intel Centrino néven energiatakarékos alaplapi chipsetet és wi-fi vezérlőt is kínál processzorához. Emiatt a VIA az AMD egyik legfontosabb partnere, hiszen processzorait gyengén támogatja saját chipsetekkel. A VIA nemrég közölte, hogy immár több mint 100 millió lapkát értékesített AMD platformra.

Processzor
Órajel
Gyorsítótár
TDP
AMD Turion 64 2800+
1,6 GHz
1 MB L2
25 W
AMD Turion 64 3000+
1,8 GHz
1 MB L2
25 W
AMD Turion 64 3200+
2 GHz
1 MB L2
35 W
 
Intel Pentium M 725
1,6 GHz
2 MB L2
21 W
Intel Pentium M 745
1,8 GHz
2 MB L2
21 W
Intel Pentium M 755
2 GHz
2 MB L2
21 W

A TDP a notebook- és hűtésgyártók számára megadott érték, mely a hőfejlődést jellemzi. Megmutatja, hogy tartósan és maximálisan mekkora energiamennyiséget kell a hűtési eljárással elvezetni. A mai korszerű asztali processzoroknál ez az érték a 100 Wattot is meghaladhatja, miközben a legszerényebb fogyasztású x86-os mobilchipeknél ez 5 vagy akár még kevesebb is lehet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 23:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.