Szerző: Bodnár Ádám

2005. március 1. 13:39

Felvásárlással és átszervezéssel erősít az SAP

Henning Kagermann
Henning Kagermann
[WSJ/News.com/HWSW] Az üzleti szoftverek legnagyobb gyártója, a német SAP AG bejelentette, hogy bekebelezi az amerikai Retek szoftvercéget, amely kiskereskedelmi megoldások szállítására szakosodott.

A felvásárlás édes íze

Az SAP közel félmilliárd dollárt fizet az alig több mint 500 főt foglalkoztató, minneapolisi (Minnesota, USA) székhelyű Retekért, a tranzakció a részvényesek és a hatóságok hozzájárulását követően várhatóan áprilisban zárul le. A világszerte 200 ügyféllel rendelkező Retek segítségével az SAP egy kifejezetten kiskereskedőknek szánt szoftvercsomagot állít majd össze. A Reteknek az Egyesült Államokon kívül Ausztráliában és Nagy-Britanniában van irodája.

A német szoftvervállalat az utóbbi időben rákapott a felvásárlások ízére, a múlt hónapban a cég a TomorrowNow nevű vállalatot kebelezte be. A TomorrowNow kifejezetten PeopleSoft és J.D. Edwards termékek támogatására szakosodott, az akvizícióval az SAP egyértelmű célja, hogy ügyfeleket nyerjen el az Oracle-től, amely nemrégiben a J.D. Edwardsszal együtt felvásárolta a PeopleSoftot.

Átszervezés a gyorsabb üzleti döntésekért

Az SAP emellett várhatóan ma jelenti be, hogy átszervezi vezetőségét annak érdekében, hogy egyszerűsítse és felgyorsítsa az üzleti döntések meghozatalát. A céget közelről ismerők szerint az SAP-nál nem ritka a vezetői feladatok átfedése, ugyanakkor egyes tevékenységeknek nincs kizárólagos felelőse.

Az új vezetői struktúrában az elnök-vezérigazgató és a pénzügyi igazgató szerepe változatlan lesz, azonban az öt többi felsővezető teljesen egyedi feladatköröket kap: új kutatási irányok, a jelenlegi termékek, fejlesztőcsapatok koordinálása, értékesítési tevékenység és meglevő ügyfelek támogatása.

Henning Kagermann elnök-vezérigazgató szerint az új felállás egyértelművé teszi a felelősségeket, valamint növeli a döntésképességet. Kagermann eddig személyesen felügyelte a pénzügyi szféra és az állami szektor felé történő értékesítési tevékenységet, most ezeket a feladatokat más veszi át. A marketing tevékenységet felügyelő Martin Hamlish ezentúl Léo Apotheker értékesítési vezető alá lesz rendelve.

Egy személy irányítja a tízezres szoftverfejlesztői csapatot

Szintén jelentős változás, hogy az SAP világszerte mintegy 10 ezres létszámú szoftverfejlesztő csapatát egy személy irányítja majd. Korábban ezt a feladatot több vezető között osztották meg. Az SAP az elmúlt évek során fejlesztési erőforrásait egyre inkább dekoncentrálta és világszerte több központot alapított, köztük a legújabbat Magyarországon. Ennek létrejöttéről a múlt héten számoltunk be.

A 2005 májusában 50 fős szoftverfejlesztői gárdával induló SAP Labs Hungary dolgozóinak száma 2006 végére el fogja érni a háromszázat. Hazánkban az SAP ellátásilánc-kezelő alkalmazásait fejlesztik majd. A magyarországi SAP Labs lesz a negyedik európai kutatás-fejlesztési központja a cégnek, az európai központokon kívül a cég az Egyesült Államokban, Indiában, Kínában és Japánban üzemeltet jelentős szoftverfejlesztői bázist.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról