:

Szerző: Bizó Dániel

2005. március 1. 09:02

Egy bolygó nem elég a Samsung további szárnyalásához

[Reuters/The Korea Times/Taipei Times] Dzsong-jong Jun, a Samsung alelnöke a vállalat részvényesi közgyűlésén elmondta, hogy a Samsung Electronics üzleti kilátásai erre az évre nem kecsegtetőek. Az alelnök az okok közül a vártnál alacsonyabb világgazdasági növekedést, valamint a koreai fogyasztás lanyhaságát emelte ki. Tehát magas kockázatú tényezőket tartalmaz a jövő. A kulcsfontosságú üzletágaink kilátásai nem jók -- mondta a részvényeseknek. A Samsung papírjai a börzénél gyengébben teljesítettek az elmúlt időszakban.

[Reuters/The Korea Times/Taipei Times] Dzsong-jong Jun, a Samsung alelnöke a vállalat részvényesi közgyűlésén elmondta, hogy a Samsung Electronics üzleti kilátásai erre az évre nem kecsegtetőek. Az alelnök az okok közül a vártnál alacsonyabb világgazdasági növekedést, valamint a koreai fogyasztás lanyhaságát emelte ki. "Tehát magas kockázatú tényezőket tartalmaz a jövő. A kulcsfontosságú üzletágaink kilátásai nem jók" -- mondta a részvényeseknek. A Samsung papírjai a börzénél gyengébben teljesítettek az elmúlt időszakban.

Ezzel együtt Dzsong-jong ígéretet tett, hogy mindent megtesznek, hogy felülmúlják a tavalyi év eredményeit, ennek megfelelően a forgalmi célkitűzésen nem változtatott. A Reuters által megkérdezett elemzők ennek nem sok alapot adtak, a tavalyi rekordszintű, 10,79 ezer milliárd wonos (profit 10,7 milliárd dollár) után idén 8,6 ezer milliárdos ( 8,5 milliárd dollár) nettó eredményt várnak. Az éves forgalmi cél továbbra is 58,7 ezer milliárd won (58,2 milliárd dollár), amely némileg magasabb, mint az előző évi.

A Samsung Electronics tavaly 32 százalékkal növelte eladásait, míg üzemi nyeresége 67 százalékkal, nettó árbevétele pedig 81 százalékkal gyarapodott az előző évhez képest. A vállalat, 21 százalékos profitrátáját fenntartva, 35 éves tevékenysége során először könyvelhetett el 10 milliárd amerikai dollárt meghaladó nyereséget. Tavaly világszerte mindössze 9 cég nyeresége szárnyalta túl az említett összeget. A Samsung az IBM és a HP mögött a világ harmadik legnagyobb informatikai vállalata.

Nehezék

A Samsung, melynek piaci kapitalizációja közelíti hazánk bruttó hazai össztermékét, még nem döntött arról, megsegíti-e Samsung Card hitelkártya-üzletágát. A tervek szerint egy 1,2 milliárd dolláros részvényvásárlási programmal tőkésítené fel az anyavállalat a veszteséges és pénzhiánnyal küszködő céget. Tavaly az anyavállalat egyszer már vásárolt mintegy 600 millió dollár értékben részvényt a Samsung Cardtól.

A lépést hevesen támadja egy kisebbségi részvényescsoport, továbbá rossz emlékeket idéz. A 90-es évek elején bevett gyakorlat volt mind vállalati, mind állami szinten a kommunista tervgazdaságból örökölt gyakorlat, mely szerint a nyereségből keresztfinanszírozták a veszteséges üzletágakat, szektorokat. Egyesek szerint többek között ez vezetett az ország későbbi pénzügyi válságához is.

Túlkínálat a TFT-piacon

A Samsung Electronics számára az egyik legérzékenyebb pont a TFT-LCD panelek világpiacán kialakult és a jövőben várhatóan jó ideig fennmaradó, sőt egyre erősödő túlkínálat lehet. A világ legnagyobb LCD- és plazmakijelző-gyártója fej-fej mellett versenyez az LG.Philipsszel a technológiai és piaci elsőségért, dollár milliárdokat ölve a hi-tech gyártósorokba, miközben az iparág kapacitása a kereslet bővülését jóval meghaladó ütemben növekszik.

Úgy tűnik azonban, hogy a fejlesztés, az előremenekülés az egyetlen út. A Samsung Electronics nagyjából 2 milliárd dollárt fektet egy újabb hetedik generációs TFT-LCD gyártósor létesítésébe, ahol nagy méretű, LCD-TV-kbe szánt panelek fognak készülni. Az LG.Philips összesen több mint 5 milliárd dollárt öl bele a hetedik generációs termelés elindításába. Ezek a sorok 2006-ban kezdik meg működésüket. A Samsung LCD-üzletága tavaly 67 százalékos bevételnövekedést és 111 százalékos üzemi nyereségemelkedést könyvelhetett el.

259 centiméter átlójú plazma TV a Samsungtól
Forrás: AFP

A koreai KGI Securities legutóbbi jelentése szerint idén a túlkínálat már a kereslet 4,5 százalékára hág, szemben a tavalyi hárommal. Ez a nyomás már veszteségbe taszította a világpiacon harmadik helyezett tajvani AU Optronicsot, és elolvasztotta az LG.Philips profitját is. A vártnál gyengébb kereslet miatt csak a tavalyi negyedik negyedévben 35 százalékkal zuhant a gyártói árszínvonal. A kisebbek egyedüli esélye a túlélésre a specializálódás. Ezt a jelenséget Szato Fumiaki, a Deutsche Securities elemzője előre jelezte még egy júniusi interjú során.

Nyomás a mobilpiacon

A mobiltelefonokon realizált profit láthatja kárát annak, hogy a Samsung becslések szerint jelenleg készülékei árának már mintegy 10-20 százalék közötti részét fizeti ki különböző szabadalmak után jogdíj címén. A GSM-rendszerű készülékek készítéséhez szükséges, körülbelül 400 szabadalom szinte mind külföldi, sőt sok esetben rivális mobilgyártók kezében van, mint amilyen a Nokia vagy a Motorola. A várakozások szerint a jövőben növekvő nyomás fog nehezedni a dél-koreai gyártókra, mivel releváns szabadalmi portfoliójuk gyenge tárgyalási pozícióba kényszeríti őket. Divatos formaterveinek és vezető technológiai szerepvállalásának köszönhetően -- elsőként piacra dobva merevlemezes készüléket -- a Samsung tavaly 86,53 millió készüléket értékesített, ezzel a világpiac 13,7 százalékát kaparintva meg.

A DRAM-piacot szintén vezető vállalat itt is az előre menekülést stratégiáját választotta. Mind a DDR, DDR2 és DDR3 memóriával elsőként készült el az iparági szereplők között. A TFT-LCD piachoz képest a DRAM-gyártás méginkább az eltúlzott kapacitásokról és költségekről szól. Egy piacvezető számára ezért szinte az egyedüli megkülönböztetési lehetőség a vezető technológiai szerepből és méretgazdaságosságból fakadó költségelőny. A Samsung jelenleg a világ második legnagyobb félvezetőgyártója az Intel mögött, ezen üzletágának bevétele tavaly 43 százalékkal növekedett.

Látható, hogy egy hatalmas méretű vállalat esetében irreális elvárás a növekedés ilyen mértékű fenntartása, sőt a környezeti adottságokat tekintve a közeljövőben nagy teljesítmény lenne a tavalyi eredmények reprodukálása is. Hacsak nem képes riválisaitól jelentős forgalmat elhódítani, a Samsung, amely szövetségbe kényszerítette a Sonyt is, további hasonló duzzadásához kevés a hely az elektronikai iparban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.