Szerző: Bodnár Ádám

2005. február 25. 12:34

Az IBM-nek korlátoznia kellene külföldiek bejutását két épületébe

[WSJ/HWSW] Az IBM és a szövetségi hatóságok arról tárgyaltak, hogy amennyiben a Nagy Kék személyi számítógépes részlegét eladja a kínai Lenovónak, nemzetbiztonsági kockázatok miatt korlátoznia kellene külföldiek bejutását két létesítményébe -- állítja egy belsős forrás.

[WSJ/HWSW] Az IBM és a szövetségi hatóságok arról tárgyaltak, hogy amennyiben a Nagy Kék személyi számítógépes részlegét eladja a kínai Lenovónak, nemzetbiztonsági kockázatok miatt korlátoznia kellene külföldiek bejutását két létesítményébe -- állítja egy belsős forrás.

Vizsgálat a kockázatok és mellékhatások elkerülésére

Amint az ismert, az IBM tavaly decemberben jelentette be, hogy PC-üzletágát 1,25 milliárd dollárért, valamint 500 millió dollárnyi átvállalt adósságért eladja a Lenovónak. A külföldi befektetéseket vizsgáló bizottság (Committee on Foreign Investments in the United States, CFIUS) a nemzetbiztonsági kockázatok felderítése érdekében szigorú vizsgálatot indított. Egyes félelmek szerint amennyiben a Lenovo felvásárolja, átveszi az IBM egyes amerikai telephelyeit, a későbbiek során ipari kémkedési célokra, katonai titok kicsempészésére használhatja azokat.

A CFIUS-hoz benyújtott tranzakciók legnagyobb többségét jóváhagyják, amely esetekben végül mégis vizsgálat indult, azokban az ügyekben hozzávetőleg fele-fele arányban született hozzájáruló, illetve ellenző döntés. 2003-ban az amerikai Global Crossing a hongkongi kézben levő Hutchinson-Whampoa vállalatnak kívánta eladni távközlési hálózatát, azonban a tervezett ügyletet a CFIUS végül nemzetbiztonsági aggályok miatt megvétózta. A testület korábban már megvétózott több olyan üzleti tranzakciót, amelynek keretén belül kínai vállalatok szereztek volna amerikai érdekeltségeket.

Most három repulikánus kongresszusi képviselő indítványozta a vizsgálat elindítását, szerintük ugyanis az ipari és katonai kémkedés lehetősége mellett az is komoly aggályokat vet fel, hogy kínai kézbe kerül az egyik legnagyobb állami informatikai beszállító. Az IBM számos amerikai kormányzati szervnek ad el személyi számítógépeket, illetve más berendezéseket.

Két "érzékeny" épület

Amennyiben az IBM és a hatóságok megegyeznek az érzékeny épületekbe való bejutás korlátozásáról, az jelentősel előremozdíthatja az ügyletet -- állítják a szakértők. Az egyeztetést figyelemmel kísérő személyek szerint mindkét fél aktívan dolgozik az ügy megoldásán, amelynek eredményeképp a hatóságok jóváhagyhatják az akvizíciót.

A Nagy Kék raleigh-i (Észak-Karolina, USA) fejlesztői bázisán több épület is található, ezek közül kettő "érzékeny", azonban hogy itt pontosan milyen jellegű munka folyik, azt a vállalat nem hozta nyilvánosságra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról