:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. február 23. 10:14

Jogsértő a filléres zeneletöltést kínáló orosz weboldal

Szerzői jog megsértésével kapcsolatos nyomozás célpontjává vált az orosz AllofMP3.com weboldal, ahonnan fillérekért lehet zenét letölteni. Az üzemeltetők állítása szerint az AllofMP3.com rendelkezik a zenék internetes terjesztésének jogával, azonban a lemezkiadók ezt kétségbevonták. Főleg az keltett gyanút, hogy olyan előadók dalai is megtalálhatók voltak a weboldal katalógusában, mint a Beatles, akikről tudvalevő, hogy soha senkinek nem engedélyezték anyagaik online terjesztését, a brit gombafejűek dalai az összes jelentős internetes zeneboltból hiányoznak.

[HWSW] Szerzői jog megsértésével kapcsolatos nyomozás célpontjává vált az orosz AllofMP3.com weboldal, ahonnan fillérekért lehet zenét letölteni. Az üzemeltetők állítása szerint az AllofMP3.com rendelkezik a zenék internetes terjesztésének jogával, azonban a lemezkiadók ezt kétségbevonták. Főleg az keltett gyanút, hogy olyan előadók dalai is megtalálhatók voltak a weboldal katalógusában, mint a Beatles, akikről tudvalevő, hogy soha senkinek nem engedélyezték anyagaik online terjesztését, a brit gombafejűek dalai az összes jelentős internetes zeneboltból hiányoznak.

A moszkva rendőrség számítógépes bűnözéssel foglalkozó részlege a hónap során kivizsgálta a lemezkiadók panaszait és azt javasolta az ügyészségnek, hogy emeljen vádat az üzemeltetők ellen szerzői jogok megsértése miatt. "Folyamatosan azt mondtuk, hogy az AllofMP3.com nem jogosult tagjaink repertoárját terjeszteni" -- mondta Igor Pozitkov, a lemezkiadók nemzetközi érdekszövetsége, az IFPI (Federation of the Phonographic Industry) moszkvai képviselője. "Elégedettek vagyunk, amiért a rendőrség az ügyészség elé viszi ezt a fontos ügyet."

Megfizették a jogdíjat?

A profi kinézetű AllofMP3.com kínálatában számtalan előadó szerepel, köztük még magyarok is. A látogatók több mint 300 ezer dalból válogathatnak és a külföldi, sőt a magyar árakhoz képest is fillérekért tölthetik le őket. Az árazási modell igen érdekes, ugyanis nem dalonként vagy albumonként kell fizetni, hanem a letöltött adatmennyiség után számláznak, mégpedig megabájtonként 2 dollárcentet (~4 forintot). Egy teljes, 70 perces album 128kbps tömörítést figyelembe véve így kevesebb mint 300 forintért vehető meg.

Az orosz weboldalakon olvasható tájékoztatás szerint a szolgáltatás teljesen legális, noha a készítők figyelmeztetik a felhasználókat, hogy az egyes országokban eltérő törvények vonatkozhatnak az internetes zeneletöltésre. Ebből a szempontból a magyar felhasználóknak egyelőre nem kell aggódniuk, ugyanis az Artisjus oldalán olvasható információk szerint a zenék letöltése Magyarországon legális.

Vadim Medvegyev szóvivő a Wall Street Journalnak korábban adott e-mail interjújában elmondta, hogy az AllofMP3.com a boltokban megvásárolt CD-k, illetve a lemezkiadóktól közvetlenül beszerzett lemezek anyagát kínálja az interneten, elsősorban orosz felhasználók számára. Elmondása szerint csak azért készítettek a weboldalnak angol nyelvű felhasználói felületet, hogy azokon a számítógépeken is könnyen meg lehessen nyitni, amelyekre nincsenek feltelepítve a cirill karakterek. Medvegyev szerint az AllofMP3.com megfizeti a jogdíjakat az orosz jogtulajdonosokat képviselő "Russian Organization for Multimedia & Digital Systems" (ROMS) szervezetnek.

Kalózparadicsom

Az International Federation of the Phonographic Industry több orosz weboldalt is jogi lépésekkel fenyegetett meg. Az IFPI szerint a világ 12. legmagyobb zenei piacát kitevő Oroszországban rendkívül magas, 60 százalékot is meghaladó a kalóz CD-k aránya, az ország ebben a tekintetben a világranglistán Kína mögött a második helyen áll. A legálisan értékesített zenék Az AllofMP3.com ellen lefolytatott vizsgálat és vádemelési javaslat szakértők szerint jelentős előrelépést jelent, ugyanis Oroszországban a rendőrség eddig ritkán foglalkozott kalózokkal. A moszkvai ügyészségnek március 7-ig kell eldöntenie, emel-e vádat az AllofMP3.com üzemeltetői ellen.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.