Szerző: Budai Péter

2005. február 22. 11:26

A Real Software szerint nevetséges a Microsoft IsNot szabadalma

[eWeek/HWSW] A Real Software azzal egy időben, hogy bejelentette Realbasic nevű alkalmazásfejlesztő szoftverének legújabb verzióját, egyben arra is kitért, hogy a Microsoft által bejegyezni kívánt IsNot szabadalom valamennyi BASIC-alapú programozási nyelvet hátrányosan érinthet.

[eWeek/HWSW] A Real Software azzal egy időben, hogy bejelentette Realbasic nevű alkalmazásfejlesztő szoftverének legújabb verzióját, egyben arra is kitért, hogy a Microsoft által bejegyezni kívánt IsNot szabadalom valamennyi BASIC-alapú programozási nyelvet hátrányosan érinthet.

A Real Software az IsNot ellenében

A texasi Real Software a Demo@15 konferencián jelentette be a Realbasic 2005 elérhetőségét, ami olyan futtatható állományok készítésére is alkalmas, amik képesek Windows, Mac OS és Linux környezetekben is futni.

Azonban a Microsoft által benyújtott, még el nem fogadott szabadalom ügyében a Real Software és más, BASIC-alapú nyelveket fejlesztő vállalatok meglehetősen kritikus hangnemben léptek fel, azt állítva, hogy egy olyan alapvető programozási operátort, mint az IsNot egyszerűen nem sajátíthat ki magának senki.

Nyelvi egyszerűsítés

Az IsNot a Visual Studio 2005-ben bemutatkozó, továbbfejlesztett Visual Basic .NET nyelv részeként jelenik meg, a Microsoft ezt próbálja szabadalmaztatni. Az IsNot mindössze egy korábban körülményes összehasonlítás egyszerűbbé tételére született, ami megnehezíti a kezdő fejlesztők számára, hogy a lehető leggyorsabban írjanak új kódot, vagy a meglévőket megértsék.

Érdekes módon 2003-ban még senkinek nem jutott eszébe, hogy lehetne egy ilyen alapvető egyszerűsítést eszközölni a BASIC nyelvben, hogy a "Not (Valami Is Nothing)" helyett egyszerűen lehessen azt is írni, hogy "Valami IsNot Nothing". Ezzel szemben most, hogy a Microsoft kezdeményezte ennek kizárólagos használatát, a többi BASIC-környezet fejlesztője ellenvetésével élt.

A szabadalom bejegyzését 2004 novemberében kezdeményezte Paul Vick, a Visual Basic .NET vezető tervezője, Amanda Silver, a Visual Basic csapat programmenedzsere, valamint egy Bellevueben élő magánszemély, Costica Barsan. Az IsNot operátor leírásában az szerepel, hogy az egy olyan operátor, ami önmagában képes arra, hogy két változót összehasonlítson, pontosabban eldöntse, hogy a két változó nem ugyanarra a memóriaterületre mutat-e. Hasonló funkcionalitással rendelkezik az Is operátor is, azonban ami az új operátor igazi értéke, hogy az Is és a két vizsgált változó közé nem lehetett más kifejezést tenni, ezért annak tagadása csak a teljes összehasonlítás körül volt korábban lehetséges.

Az ellenzők szerint nincs ebben semmi újdonság

Geoff Perlman, a Real Software vezérigazgatója arról számolt be, hogy az "is not" koncepciója már évek óta létezik a legtöbb programozási nyelvben, azonban a Microsoft szabadalma kizárólag a BASIC-jellegű nyelveket célozta meg, ahol korábban nem létezett hasonló megoldás.

"Megtámadjuk a szabadalom-bejegyzést. Egyrészt nem megy át a 'nyilvánvaló' teszten, és egyértelműen van már az iparágon belül korábbi, hasonló megoldás" -- ismertette vállalata álláspontját Perlman. A szabvány szövegében szerepel a Realbasic, a Java és a Borland Delphi is a Microsoft Visual Basic .NET mellett.

Perlman arra hívja fel a figyelmet, hogy senkinek sem szabadna teljesen nyilvánvaló programozási műveleteket és operátorokat levédetnie, legyen az a Microsoft, vagy bárki más, aki ilyet kezdeményez. Ugyanakkor állítása támadható azáltal, hogy a BASIC nyelvek kapcsán valóban nem akadt eddig senki, aki ezzel az "egyértelmű" ötlettel előállt volna.

Perlman véleményével sokan mások is egyetértenek. Habár az IsNot ötlete sokaknak szimpatikus, nem örülnének neki, ha az a BASIC-nyelvek családjának csak egyetlen tagjában lenne elérhető, mert akkor elveszhetne a nyelvek és fordítóprogramok közti kompatibilitás. Ugyanakkor többen azt is kiemelték, hogy egy nyelvi szintaxis egyszerűbbé tétele nem érdemes arra, hogy szabványként kezeljék, mivel nem minősülhetnek egyedi, innovatív ötletnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról