Szerző: Bodnár Ádám

2005. február 17. 10:45

Továbbra sem jön a nyereség a HP-nál

Bob Wayman
Bob Wayman
[HWSW] Bejelentette legutóbb zárult negyedévének eredményeit a Hewlett-Packard. A vállalat bevétele egészségesen növekedett, de a nyereség szinte változatlan maradt az egy évvel korábbi szinthez képest. A pénzügyi mutatók némileg felülmúlták az elemzői várakozásokat.

Növekedő bevétel mellett szinte változatlan profit

A január 31-én véget ért három hónap során a HP 21,5 milliárd dollár bevétel mellett 943 millió dollár, azaz részvényenként 34 cent nyereséget ért el. A negyedév során részvényenként 3 centes egyszeri kiadást jelentett az Intergraph által indított szabadalombitorlási per lezárása, e költség nélkül a részvényenkénti profit 37 cent lett volna. Az elemzők 20,96 millárd dollár bevételt és részvényenként 34 cent profitot vártak, ezek a mutatókat a HP némileg túlszárnyalta. Egy évvel korábban a vállalat 19,5 milliárd dollár forgalomról és 936 millió dollár -- részvényenként 30 cent -- nettó profitról számolt be.

Noha a HP szinte összes üzletága növelni tudta bevételeit, a nyereség a legtöbb helyen alig mozdult felfelé, néhánynál pedig egyenesen csökkent. Bob Wayman pénzügyi igazgató, aki Carly Fiorina múlt heti menesztése óta átmenetileg az elnök-vezérigazgatói posztot is betölti, elismerte, hogy a cég fokozatosan emelkedő bevételt ér el, azonban a nyereségesség még javításra szorul. Wayman szerint a nyereséghányadot a közeljövőben a költségek csökkentése és elbocsátások révén kívánják növelni. Elemzői kérdésre Wayman nem árulta el, vajon hány dolgozójától kíván megszabadulni a HP, azt azonban elmondta, hogy a leépítések legnagyobb része a szolgáltatási részleget érinti majd.

Gyengélkedő üzletágak

A szolgáltatási divízió volt az egyik olyan részleg, ahol látványosan nőtt a forgalom, az üzemi eredmény azonban szinte változatlan volt az egy évvel korábbihoz képest. A divízió 20 százalékkal 3,8 milliárd dolláros rekordszintre növelte bevételét, miközben az üzemi eredmény csupán 281 millió dollárt tett ki, ez mindössze 7 százalékos emelkedést jelent. A szolgáltatási részleggel nemrég összevont vállalati hardver-üzletág forgalom szempontjából erős negyedéven van túl, hiszen eladásai 9 százalékkal 4 milliárd dollárra növekedtek, az üzemi eredmény azonban 153 millió dollárról 71 millió dollárra esett vissza. A ProLiant és Integrity szerverek jól fogytak, az Alpha és NonStop rendszere iránti kereslet azonban csökkent.

Csalódást okozott a HP hagyományos erősségének számító nyomtatási és képalkotási divízió is. A részleg bevétele 3 százalékkal 6,1 milliárd dollárra esett vissza, miközben az üzemi nyereség 35 millió dollárral 932 millióra mérséklődött. Vyomesh Joshi, a divízió vezetője egyértelmű elégedetlenségének adott hangot és közölte, hogy a HP hamarosan árcsökkentéseket és marketing-eszközöket vet be annak érdekében, hogy növelje eladásait és visszaszerezzé elvesztett piaci részesedését. Elismerte azonban, hogy ezek a lépések a nyereségányad csökkenésével járhatnak. Joshi szerint nem a Dell erős nyomtatópiaci szereplésének tudható be a HP eladásainak csökkenése, inkább az olyan régi versenytársak, mint a Lexmark, az Epson és a Canon gyakoroltak erős nyomást a HP-re.

Váratlanul erős PC-divízió

Meglepően erős teljesítmény mutatott azonban a HP sokat szidott személyi számítógépes csoportja. Az üzletág forgalma 11 százalékkal 6,9 milliárd dollárra emelkedett, üzemi eredménye pedig 86 millió dollárral 147 millióra nőtt. "A személyi számítógépes részlegünk erősebb mint valaha" -- mondta Joshi. A HP januárban közölte, hogy a PC-részleget összevonja a nyomtatási divízióval. Az egyesült üzletágat Vyomesh Joshi irányítja, a PC-részleg korábbi vezetője nyugdíjba ment.

A HP szoftver-üzletága 18 százalékkal 240 millió dollárra növelte bevételét, az üzemi veszteség azonban 40 millió dollárt tett ki, egy évvel korábban 49 millió dollárra rúgott.

A tőzsde elégedetten nyugtázta a vártnak megfelelő eredményeket. A cég papírjai a rendes kereskedés során 6 centet vesztettek az értékükből és 21,06 dolláron álltak a gong délutáni megszólalásakor. A negyedéves pénzügyi mutatók közzététele után a papírok árfolyama 21,70 dollárra emelkedett.

A jelenlegi negyedévben a HP 21,2-21,6 milliárd dollár közötti bevételt és részvényenként 25-27 centes profitot vár, nem számítva egy részvényenként 4 centes, akvizícióval kapcsolatos egyszeri költséget. A HP előrejelzése megfelel az elemzői várakozásoknak, a Thomson First Call által megkérdezett szakértők 21,1 milliárdos forgalmat és részvényenként 36 centes eredményt várnak.

Ki lehet Fiorina utóda?

A vállalat gőzerővel keresi a múlt szerdán lemondott Carly Fiorina elnök-vezérigazgató utódát. A most bejelentett eredmények megfeleltek a korábbi várakozásoknak, ez némileg tompíthatja a változásokkal kapcsolatos aggodalmakat. Az mindenesetre bizonyos, hogy a HP legnagyobb vetélytársai -- a Dell, az IBM és a Sun -- a közeljövőben mindent be fognak vetni annak érdekében, hogy a zavarosból minél több HP-ügyfelet halásszanak ki maguknak. A Sun a Wall Street Journal tegnapi számában egy egész oldalat nyílt levelet tett közzé, amelyben a HP-felhasználókat célozza.

Egyelőre még találgatások folynak arról, vajon ki lehet Fiorina utóda a HP-nál. Egy belsős forrás szerint az igazgatótanács olyasvalakit látna szívesen az elnök-vezérigazgatói székben, aki "már bizonyított a nyereséges növekedés területén". A pletykák szerint az igazgatótanács legszívesebben egy másik hi-tech nagyvállalat, esetleg egy szórakoztatóipari cég valamely felsővezetőjét csábítaná el legszívesebben, de szóba jöhet egy olyan vállalat vezetője is, amely "nagy technológiai ügyfél".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról