Szerző: Ady Krisztián

2005. február 14. 17:35

3GSM: Mindentudó harmadik generációs mobiltelefon a Nokiától

[HWSW] A franciaországi Cannes-ban megrendezett 3GSM konferencián tartott sajtótájékozatóval egyidőben mutatta be itthon is legújabb telefonjait és jövőbe mutató fejlesztéseit a Nokia. Az esemény középpontjában egyértelműen a vállalat legújabb, 6680 típusú mindentudó harmadik generációs okostelefonja áll.

Videotelefonálás új formában

A képkezelésre kihegyezett, 3G WCDMA és GSM/GPRS/EGDE rendszereket egyaránt támogató, Series 60 operációs rendszert futtató okostelefont két kamerával, LED-es vakuval és 262 ezer színt megjeleníteni képes 128 x 160 pixeles kijelzővel látták el. Az okostelefon márciustól lesz kapható körülbelül 500 eurós, azaz 122 ezer forintos áron, kártyafüggetlenül.

Az okostelefon a már megszokott funkciók mellett kétirányú videohívást is kínál, valamint akár a már tárolt videofelvételek is megoszthatók vele, akár beszédhívás közben is. Az új multimédiás szolgáltatással akár hívás közben is meg lehet osztani a kamera élő képét, illetve tárolt videoklipeket is továbbíthatunk, streamelhetünk a másik oldalon lévő okostelefonra.

Irodai dokumentumok

A Nokia 6680 az SMS-, MMS- és e-mailüzenetek mellett irodai dokumentumok kezelését is támogatja, PPT, DOC, XLS és PDF állományok is megnyithatók a segítségével. A beépített HTML 4-kompatibilis böngésző a WAP-oldalak elérése mellett teljes értékű webböngészőként is funkcionálhat. A beépített memória csökkentett méretű MultiMedia Card memóriakártyával bővíthető akár 1 gigabájtosra, melynek behelyezéséhez végre nem kell darabokra szedni a telefont.

A készülék Symbian operációs rendszere támogatja a PictBridge szabványú nyomtatást, tehát a mellékelt USB kábel segítségével az 1,3 megapixeles képeket rögtön PictBridge-kompatibilis nyomatatóra küldhetjük. A telefon támogatja továbbá a Bluetooth felületen keresztüli nyomtatást is. A 108,4 x 55,2 x 20,5 mm méretű, 133 gramm tömegű okostelefon beépített zenelejátszó alkalmazása Windows Media Audio állományokat is kezel, és támogatja a DRM 1.0 jogkezelő technológiát.

A készülékből kapható lesz egy másodlagos kamera nélküli, 3G-támogatással nem rendelkező GSM/EDGE változat is. A Nokia 6681 képességei a harmadik generációs hálózat által nyújtott videotelefonálás kivételével szinte teljes egészében megegyeznek a 6680 okostelefonéval.

Nokia 6101

A szintén bemutatott Nokia 6101 összecsukható telefon háromsávos, 900/1800 és 1900 MHz-es hálózatokat támogat. A telefon szállítását a második negyedévben kezdik meg, ára várhatóan 250 euró, azaz 60 ezer forint körül alakul kártyafüggetlenül. A klasszikus, kifinomult forma ismerős lehet, az összecsukott készülékről rögtön egy másik gyártó, a Samsung formái juthatnak eszünkbe.

A külön gombbal -- mely egyben a PTT (Push-to-Talk), azaz CB-szerű egyirányú kommunikációt is biztosítja -- is működtethető VGA kamera képe a külső 4 ezer színű, illetve a belső 65 ezer színű kijelzőn tekinthető meg. Ebben a telefonban mutatkozik be a Nokia új Xpress hangüzenetküldő funkciója is, mely az MMS-kezelésen belül gyors, egyszerű hangüzenetküldést nyújt a felhasználóknak a képküldés mintájára. A szórakozási lehetőséget FM rádió bővíti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról