:

Szerző: Budai Péter

2005. február 10. 10:30

Szigorú informatikai ellenőrzés lesz a kaszinókban is

[eWeek/HWSW] Steve Wynn, az amerikai kaszinómogul elsőként vezeti be a Wynn Las Vegas kaszinóban az RFID-re (rádiófrekvenciás azonosításra) épülő szigorú biztonsági és ellenőrző informatikai rendszert. A technológia segítségével lényegesen megnehezíthető a játéktermi csalások és lopások kivitelezése.

A rádiófrekvenciás azonosítás egyben a készletgazdálkodás elektronikus irányításának alaptechnológiája is. Segítségével olyan számítógépes lapkákról olvashatók le az adatok, amelyek apró antennáinak nem kell az adóberendezés közvetlen hatósugarában elhelyezkedniük. Az RFID-címkével ellátott árucikkek állapota a logisztikai lánc minden pontján -- tehát a gyártástól a szállításon keresztül az eladás helyéig -- bármikor azonosítható. A technológia a következő évtized során a legkülönbözőbb helyeken bukkan majd fel: az Egyesült Államokban az útlevelek azonosítását, Japánban pedig az iskolás gyermekek felügyeletének ellátását tervezik a megoldás segítségével.

RFID a kaszinókban

A kaszinókban már most is igazi kis titkosszolgálatok működnek, több tucat kamera figyel minden egyes szobát, asztalt, berendezést -- ez egyrészt a játékosok biztonságát, másfelől a kaszinó tulajdonának védelmét, és a tisztességes játékszabályok betartatását szolgálja. A leginkább a kereskedelemben hódító RFID technológia azonban lehetővé teszi, hogy a zsetonokat, vagy akár a kártyalapokat is figyelemmel tudja követni a pénzes játékokat kínáló szórakozóhely.

Mind a mai napig gyakran visszaélnek a játékosok azzal, hogy a kaszinón kívül szerzett hamis zsetonokkal játszanak -- ennek felfedezése gyakran lehetetlen a játék hevében, és kifizetéskor már közel sem biztos, hogy az érintett zsetonok a játékosnál maranak, így az azonnali lebukás veszélye minimalizálható.

Az RFID a nyeremény kiszámolását is egyszerűbbé teszi, mivel nincs szükség a zsetonok egyenként történő megszámolására, elegendő, ha a nyertes elhalad egy RFID kapu mellett, és rögtön kiszámolható a zsetonok pénzben kifejezett értéke. A technológia meglehetősen drága mulatság még a kaszinók számára is, Wynn 2 millió dollárt költ az új zsetonokra, ami közel kétszerese a hagyományos zsetonok árának, ráadásul a használathoz szoftverekre, számítógépekre, és más hardverelemekre is szükség lesz.

Hosszútávú befektetés

A kaszinótulajdonos azt reméli, hogy a technológia révén pontosabban meghatározható a játékosok által generált forgalom, és ennek függvényében automatikusan kedvezményekben részesülhetnek a bizonyos összegek felett játszó személyek, valamint változhat besorolásuk, ami a számukra biztosított kiszolgálás színvonalát határozza meg.

Vélhetően nagyon lassan fog elterjedi az RFID a szórakoztatóközpontokban és játéktermekben, mivel asztalonkénti költsége meghaladja a 8 ezer dollárt is, amihez még további kiadások kapcsolódnak a központi informatikai rendszerrel. A megoldást értékesítő Progressive Gaming célja, hogy 2010-re már legalább 5 ezer RFID-támogatással felszerelt játékasztal üzemeljen.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 16:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.