Szerző: Bizó Dániel

2005. február 9. 12:26

Kétszáz gigabájt egy lemezen: nem fikció, valóság

[HWSW/NE Asia Online] A japán Optware több iparági vállalattal együttműködve létrehozott egy, a holografikus adattárolás szabványosításával és népszerűsítésével foglalkozó szervezetet. A vállalat emellett felfedte a technológia szabványosításának és piaci bevezetésének várható ütemtervét is. Az Optware támogatói között található a tajvani CMC Magnetics, a Strategic Media Technology, Toagosei, Pulstec Industrial és a Fuji Photo Film is.

Szabványosítás mindenekelőtt

A holografikus eljárások informatikai alkalmazásának támogatásával is foglalkozó Ecma International lépést tart az Optware és technológiai szövetségeseinek beterjesztéseivel. Tavaly decemberben létrehozott egy munkacsoportot az Optware holografikus eljárására épülő termékek szabványainak megalkotására. A TC44 elnevezést kapó csoport feladata kidolgozni a holografikus lemez, azaz a HVD (holographic versatile disc), a holografikus kártya és kazetta szabványait.

Kezdetben a testület egy írható, 200 gigabájt kapacitású lemez specifikációit fogadja el, amelynek várható véglegesített elfogadása jövő júniusra várható. Szintén megkezdődik, azonban csak nyár vége felé, egy csak olvasható változat kidolgozása, melynek névleges kapacitása 100 gigabájt lesz. Ennek a szabványnak az elfogadása jövő év végére esedékes. Miután az Ecma elfogadta ezeket a tervezeteket, benyújtják őket a nemzetközi szabványok szervezetéhez, az ISO-hoz is.

Nem olcsó mulatság

Az első kereskedelmi termékek megjelenése jövő júniusra várható, mire az Ecma elkészül az első szabvány elfogadásával. A valószínűleg borsos áron piacra kerülő meghajtók és lemezek az Optware állítása szerint másodpercenként 20 megabájt átvitelt is elérhetnek. A vállalati felhasználóknak szánt író-olvasó meghajtó a tervek szerint húszezer, míg a 200 gigabájt tárolását lehetővé tévő Holographic Versatile Disc (HVD) névre keresztelt korong 100 dollárba fog kerülni. A fogyasztóknak szánt termékek 2007-ben vagy utána érkeznek.

A japán vállalat hosszabb távon szeretné egy lemez kapacitását 1000 gigabájtra növelni, amelyet elsősorban a meghajtó optikája által használt lézer hullámhosszának csökkentésével próbálnak majd elérni. A Sony is érdeklődik technológia iránt, amely jó eséllyel lesz a most egymásnak feszülő Blu-Ray és HD-DVD utódja.

Az Optware mellett az amerikai InPhase is holografikus adattárolási megoldáson munkálkodik, aminek már meg is született a gyümölcse -- a vállalat 2004-ben stratégiai partnerei részére, idén pedig már a rendszerintegrátorok és eszközgyártók számára is rendelkezésre bocsátja meghajtóit és lemezeit. Az amerikai vállalat lemezének ára körülbelül fele a japánok várható ajánlatának.


Holografikus tároló prototípusa

A két vállalat közösen rakta le a holografikus tárolás alapjait, a japánok azonban továbbfejlesztették az eljárást. Egy nyalábba vonták össze a szükséges lézersugarakat, amivel lényegesen kompaktabb felépítés érhető el. Egyelőre kétséges, hogy melyik elképzelés győzedelmeskedik, de konzumelektronikai szempontból kétségtelenül a japán megoldás tűnik kedvezőbbnek.

Van más trükk is

Bár újkeletű, és kevés publicitást kapott eddig, de titkos esélyes lehet a távolabbi jövőben egy következő (vagy áthidaló) generációs adattárolási eljárásért folytatott versenyben a MODS, avagy a Multiplexed Optical Data Storage. Lényege, hogy a lemezen tárolt rovátkák nem egy bitnyi információt tárolnak. A jelenlegi becslések szerint akár 10 bitnyi adat is kiolvasható egyetlen pit (bemélyedés az optikai hordozó adatrétegében) segítségével. Az eljárás komoly nehézségeket vet fel az adatok kiolvasása körül. A magyar kutató közreműködésével született szabadalom első kézzelfogható eredménye becslések szerint legkorábban 5 év múlva várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról