Szerző: Budai Péter

2005. február 8. 10:58

Júniustól kipróbálható a Windows Longhorn

[News.com/HWSW] A Microsoft jó úton halad, hogy még idén júniusban megjelentesse új generációs operációs rendszerének első, szélesebb közönségnek szánt tesztelhető változatát -- tudatta a vállalat egyik vezetője.

A vártnál korábban lesz Longhorn Beta 1

A vállalat legutolsó, Longhornnal kapcsolatos közleményében még azt írta, hogy az operációs rendszer első bétája ez év végére várható, habár a szoftveróriás már akkor is 2005 közepét célozta meg, mint tényleges megjelenési dátumot. Ez a stratégia érthető az utóbbi év sorozatos csúszásai után, és remélhetőleg ezúttal valóban előbb készül el a "béta 1", mint ahogy első alkalommal jelezték. A szoftver végleges verziójának boltba kerülése 2006 második felében várható.

"A Longhorn első bétája [...] még ez év első felében megjelenik" -- tudatta John Montgomery, a Microsoft fejlesztőeszköz-részlegének igazgatója a kifejezetten a vállalat Visual Studio .NET eszközcsaládjával foglalkozó VSLive konferencián. Az béta-verzió is elsősorban a fejlesztőket célozza meg. "Azonban bízom abban, hogy az IT-részlegek elkezdik vizsgálgatni, és kíváncsiak lesznek rá, mit tud és mit nem" -- adott hangot bizakodásának Montgomery.

A "béta 1" lesz közel egy év után az első kipróbálható és megtekinthető Longhorn-változat. Az első kezdetleges verzió a 2003 őszén megrendezett Professional Developers Conference keretein belül látott napvilágot, azonban az még csak nagy vonalakban érzékeltette, mit is fog tudni az új rendszer. A nem sokkal később, 2004 tavaszán megjelent "WinHEC-build" többek között az Aero felhasználói felület lehetőségeibe nyújtott betekintést.

Sok változott az első verzió óta

Azóta a Longhorn sok változáson esett keresztül, hiszen a Microsoft 2004 augusztusában bejelentette, hogy az operációs rendszer alapját képező mindhárom pillért jelentősen átalakítja. Kettőt -- a prezentációs motort, az Avalont; és a kommunikációs architektúrát, az Indigót -- a Microsoft különálló csomagként is el kívánja készíteni, hogy azt akár Windows XP-vel felszerelt számítógépeken is lehessen használni, ezáltal az új lehetőségeket kihasználó alkalmazások nem kizárólag Longhornon lesznek futtathatók. Ez a lépés általános elégedettséget váltott ki mind a leendő felhasználók, mind a fejlesztők körében.

Sajnos a harmadik pillér nem járt ennyire szerencsésen: a WinFS névre hallgató forradalmian új fájlrendszer előreláthatólag nem készül el a Longhorn megjelenéséig, ezért az csak később lesz elérhető az operációs rendszerhez, várhatóan a Longhorn Server kiadásának idején. Jövő év közepén, amikor a Longhorn megjelenik, várhatóan a WinFS bétája lesz még csak elérhető.

Sok újdonság érkezik

Montgomery elmondta, hogy a "béta 1" újdonságainak többsége a rendszer kezelhetőségével és megbízhatóságával lesz kapcsolatos, valamint elérhető lesz a Windows új driver-architektúrája, amivel hatékonyabbá és egyszerűbbé válik a hardverek és perifériák elérése, programozása.

A másik jelentős újdonság a számítógépek telepítésével lesz kapcsolatos, mivel egyre gyakoribb feladat a vállalatoknál az operációs rendszerek tömeges telepítése. Jelenleg ez a "ghosting" nevű eljárással végezhető el, aminek segítségével egy feltelepített rendszer elmenthető, és átszállítható más gépekre is. Montgomery felhívta a figyelmet arra, hogy a Longhornban ennek megoldására egy lényegesen korszerűbb megoldás lesz elérhető.

Montgomery azt is elmondta, hogy az idei év két legjelentősebb fejlesztőeszköze és szerverterméke az SQL Server 2005 "Yukon" és a Visual Studio 2005 "Whidbey" már nem fog jövőre csúszni, várhatóan nyár végén juthatunk a termékek végleges változataihoz.

Hétfőn a Microsoft bejelentette továbbá, hogy márciusban újabb Avalon bemutató változat lesz elérhető. A mai nap folyamán pedig a szerverrészleg vezetője, Eric Rudder tart előadást az Indigóról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról