Szerző: Ady Krisztián

2005. február 8. 10:55

Még ebben a hónapban kapható lesz a BenQ önállóan feliratozó DVD-írója

[Clubic.com] A BenQ még ebben a hónapban piacra dobja új DVD-íróját, a 16x-os sebességű írást támogató DW1625 típust, mely már képes lesz a Hewlett-Packard által fejlesztett LightScribe technológia segítségével feliratokat készíteni a lemez felületére. A technológia segítségével grafikákat, feliratokat hozhatunk létre a CD- és DVD-lemezek adatot nem hordozó felületén.

A BenQ DVD-írója a következő maximális írási sebességekre képes: DVD+R 16x-os, DVD-R 8x-os, DVD+RW 4x-es, DVD-RW 2x-es, kétrétegű DVD+R 2,4x-es, CD-R 40x-es, az újraírható CD-RW lemezeket pedig 24x-es sebességgel írja majd meg, amennyiben a média ezt támogatja. A készülék LightScribe képességét valószínűleg a Nero CD- és DVD-író szoftverrel lehet majd kiaknázni. A BenQ DVD-írója várhatóan 120 dolláros, körülbelül 23 ezer forintos áron kerül majd az európai boltokba.

LightScribe

A HP által kifejlesztett LightScribe technológia lehetővé teszi, hogy a különleges felülettel ellátott CD- és DVD-lemezek feliratozható oldalán a lemez megfordítását követően, vagy egy második lézer segítségével monokróm, illetve szürkeárnyalatos képeket, logókat és feliratokat hozzunk létre.

Korábban a Yamaha próbálkozott hasonló technológiával, mely a lemez írható felületére volt képes -- a kapacitás kárára -- céglogókat, feliratokat "gravírozni" az adatokat rögzítő lézer segítségével. A HP feliratozó technológiája a lemez üres, nyomtatható oldalát használja.


Erre képes a LightScribe

Egy kép kiváló minőségű lenyomata körülbelül 20-40 perc alatt hozható létre a 12 cm-es lemez felületén, de a HP ezt az időt a felére szeretné csökkenteni. Kisebb feliratok, szövegek létrehozása természetesen jóval kevesebb időt, csupán perceket vesz igénybe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról