Szerző: Ady Krisztián

2005. február 4. 09:32

Egyre többen kapnak kedvet MSN Messenger férgek írásához

[Clubic.com] Alig két hete számoltunk be arról, hogy W32/Bropia néven egy veszélyes féreg indult útra az interneten, mely az MSN Messenger hálózaton keresztül terjed. Most újabb, még veszélyesebb változat megjelenésére figyelmeztetnek a szakemberek.

A Bropia.B névre keresztelt új változat egy sültcsirkét ábrázoló képpel együtt terjed, azonban nemcsak a már ismert trójait telepíti, hanem egy második, sokkal veszélyesebb, Agabot.ajc néven ismert vírust is a gépre szabadít. A szakértők szerint mindenképpen érdemes antivírus-szoftvert futtatni, és mindig meggyőződni arról, kitől és milyen állományt fogadunk a számítógépünkre.

IM féreg és backdoor egyben

Az F-Secure jelentése szerint a W32/Bropia-A féreg azzal keresi meg az MSN Messenger felhasználóit, hogy töltsék le valamelyiket a következő fájlok közül: "Drunk_lol.pif", "Webcam_004.pif", "sexy_bedroom.pif", "naked_party.pif", "love_me.pif."

Ha a felhasználó letölti a fájlt és elindítja azt, a Bropia ledob a célgépre egy Rbot trójait is. Az Rbot egy backdoor (hátsó ajtó), mely a távoli felhasználók számára teljességgel irányíthatóvá teszi az áldozat számítógépét. Az F-Secure arra is figyelmeztet, hogy a vírus rendszerinformációkat, billentyűleütéseket is naplóz, vagy kéretlen leveleket, illetve személyes információkat továbbít. A Bropia ezen felül le tudja tiltani az egér jobb gombját és a Windows hangerőszabályzóját is képes irányítani.

Senkiben sem bízhatunk!

A fertőzött számítógép valamennyi MSN kapcsolatnak megkísérli továbbjuttatni a férget. Ahhoz, hogy ez sikerrel járjon, az MSN Messenger alkalmazásnak futnia kell a fertőzött gépen. Az azonnali üzenetküldő hálózatok közkedvelt támadási célpontot nyújtanak a vírusírók számára, mivel a felhasználók eddig meglehetősen gyanútlanok voltak kapcsolataikkal szemben, akik gyakran barátok, vagy közeli ismerősök, kollégák. Ezáltal könnyebben fogadnak el tőlük fájlokat, hiszen azok nem ismeretlen forrásból, hanem egy megbízható személytől érkeznek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról