Szerző: Bodnár Ádám

2005. február 3. 11:23

A Lenovo vezetője szerint cége nem jelent veszélyt az Egyesült Államokra

[FT/HWSW] Jang Juancsing, a Lenovo elnök-vezérigazgatója egy szingapúron rendezett konferencián elmondta, véleménye szerint az IBM PC-s üzletágának felvásárlása semmiféle nemzetbiztonsági rizikóval nem jár az Egyesült Államokra nézve. Az amerikai hatóságok vizsgálatot indítottak annak feltárására, vajon az IBM-Lenovo ügylet ilyen szempontból aggályos-e.

Úttörők

Jang szerint a jövőben további kínai vállalatok fognak a Lenovo példáját követve amerikai befolyást szerezni, ebből a szempontból az IBM személyi számítógépes részlegének 1,25 milliárd dolláros felvásárlása rendkívül fontos mérföldkő lehet. Az ügylet sikeres lezárása "nemcsak a két ország közötti kétoldalú kapcsolatok szempontjából hasznos, hanem a két ország vállalatai közötti kereskedelmi kapcsolat szempontjából is". "Tudom, hogy sok kínai vállalat nyitna az Egyesült Államok felé és remélem, jó példával járhatunk előttük" -- mondta Jang.

Jang szerint az Egyesült Államoknak nincs félnivalója. Mivel már világszerte több PC-t adnak el, mint televíziót, vagyis a számítógépek tömegcikké váltak, ennek megfelelően a bennük található technológia is "low-end". "Nem hiszem hogy bármilyen biztonsági veszélyt jelentünk az USA-ra" -- mondta Jang, aki hozzátette, hogy teljes mértékben együttműködnek az amerikai hatóságokkal a vizsgálat során.

Partner vagy ellenfél?

Amint arról beszámoltunk, a külföldi befektetéseket vizsgáló bizottság (Committee on Foreign Investments in the United States, CFIUS) egy 45 napos formális vizsgálatot indított annak feltárására, hogy a Lenovo-IBM ügylet milyen nemzetbiztonsági kockázatokat hordozhat. Egyes félelmek szerint amennyiben a Lenovo felvásárolja, átveszi az IBM egyes amerikai telephelyeit, a későbbiek során ipari kémkedési célokra, katonai titok kicsempészésére használhatja azokat. Emellett aggályos lehet az is, hogy az egyik legnagyobb kormányzati beszállító, az IBM részben kínai állami befolyás alá kerül, mivel a Lenovo meghatározó tulajdonrésze a kínai állam kezében van.

A vizsgálat kapcsán az Egyesült Államokban ismét fellángoltak a viták arról, vajon egy erős és műszakilag fejlett Kína vajon kereskedelmi és stratégiai szövetségese-e Wahingtonnak vagy inkább ellenfele. Miközben egyes politikusok a két ország közötti kötelékek szorosabbra húzását sürgetik, mások biztonsági aggályok miatt ellenzik a világ legnépesebb országa felé való közeledést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról