:

Szerző: Vörös Péter

2005. február 1. 15:49

Felvásárlási láz az európai technológiai szektorban

[Financial Times] A tavalyi fúziók és felvásárlások az európai technológiai szektorban meghaladták a négy évvel korábbi szintet, állítja a European Technology Acquisition Review . A felvásárlásokkal foglalkozó Regent Associates által elkészített jelentés szerint tavaly 2405 technológiai ügyletet kötöttek az öreg kontinensen, ezek összértéke meghaladta a 134 milliárd dollárt, ami 69 százalékos növekedés 2003-hoz képest.

[Financial Times] A tavalyi fúziók és felvásárlások az európai technológiai szektorban meghaladták a négy évvel korábbi szintet, állítja a European Technology Acquisition Review. A felvásárlásokkal foglalkozó Regent Associates által elkészített jelentés szerint tavaly 2405 technológiai ügyletet kötöttek az öreg kontinensen, ezek összértéke meghaladta a 134 milliárd dollárt, ami 69 százalékos növekedés 2003-hoz képest.

Peter Rowell, a Regent Associates elnöke kiemelte, hogy "a tavalyi év nagyon aktív volt és 2000-rel szemben a jelenlegi ügyletek szilárd alapokra épültek, jól átgondolt stratégiai és pénzügyi jellemzőkkel: a vevők tudják, hogy mit vesznek és az eladók tudják, mit adnak el." Az egyik kulcsfontosságú különbség az óriásügyletetek hiánya: 2000-ben 13 olyan felvásárlás volt, amelynek értéke meghaladta a 10 milliárd dollárt és 56 ügylet értéke volt 1-10 milliárd dollár között. Ez utóbbiak száma tavaly mindössze 17 volt.

Újra a készpénz a király

A fúziók és felvásárlások jelentős részét készpénzzel hajtják végre, a szakértők szerint ugyanis sok tőzsdén jegyzett cég alulértékeltnek tekinti részvényeit. A 10 vezető amerikai technológiai cégnek jelenleg több mint 150 milliárd dollárja van készpénzben, míg az európai vállalkozási tőkeszektor (amely a jelek szerint aktív felvásárló ezen a területen) készpénzállománya mintegy 39 milliárd dollár. "Ha a piac nem képes erős szerves (értsd: más cégek megszerzése nélküli) növekedésre, akkor a sok vezető gyártó javuló készpénzhelyzete az akvizíciók számának és értékének növekedéséhez vezet" -- mondta Rowell.

Földrajzi és ipari részletek, idei várakozások

Tavaly Nagy-Britannia állt a technológiai felvásárlások élén, a szektorban megvalósult ügyletek közel 27 százalékával. Skandinávia részaránya 18 százalék, Franciaországé 10 százalék, Németországé 9 százalék volt. A fúziók száma több mint kétszeresére nőtt a tartalom, a média és az alkalmazott technológia terén, míg 719 fúziós és felvásárlásos ügylet volt az IT-szolgáltatásoknál és 287 a szoftverszektorban -- ami jelentős növekedés a 2000-ben regisztrált 163 ügylethez képest.

A Regent Associates arra számít, hogy az idén is folytatódik a felvásárlási hullám. "Minden összetevő adott az erős folytatáshoz: a gazdaság támogatása, növekedni szándékozó és sok készpénzzel rendelkező vevők, és jelentős számú magáncég, amely felvásárlásra vár" -- véli az elemző.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.