Szerző: Vörös Péter

2005. január 31. 10:53

Európa első számú félvezetőgyártója további költségcsökkentéseket tervez

[HWSW] Az STMicroelectronics NV idén elnök-vezérigazgatóvá előlépő alelnöke a múlt héten kijelentette, hogy kíméletlenül meg kíván válni egyes veszteséges üzletágaktól. Carlo Bozotti azt is elmondta, hogy tovább szeretné csökkenteni az eurótól való függőséget. A francia-olasz félvezetőgyártó Párizsban tette közzé éves eredményeit, a cég forgalma 8,76 milliárd dollár, nettó nyeresége 601 millió dollár volt.

Háttér és a várható intézkedések

Bozotti szerint a tervezett lépések mögött részben a gyengébb dollár negatív hatása, részben pedig a vállalat főbb piacain tapasztalható erősödő árnyomás áll. "Kézzelfogható és jelentős dologról van szó, ami azt bizonyítja, hogy nemcsak a piaci részesedésünket szeretnénk növelni, hanem a vállalatcsoport pénzügyi teljesítményét is javítani kívánjuk" -- mondta Bozotti.

Bozotti közölte, hogy az intézkedések első áldozata várhatóan a modem üzletág szoftverrészlege lesz, aminek bezárása 60 millió dollár körüli veszteséggel jár majd. A vállalatvezető szerint egyebek között a memóriagyártó üzletág jövője sem biztos, ha ennél nem sikerül elérni a kívánt nyereségszintet, akkor a cég várhatóan ettől az egységtől is meg fog válni.

Pasquale Pistorio, az STMicroelectronics jelenlegi, 68 éves veterán vezetője egyetért kollégájával. Pistorio, aki 18 éven át volt a vállalat első számú vezetője így vélekedik: "Természetesen ilyen jellegű döntésekkel nap mint nap foglalkozik az ember, de az tény, hogy a dollár árfolyamának gyengülésével szükség van a gyorsításra".

Euró kontra dollár, Európa kontra Ázsia

A genfi központú félvezetőgyártó működési költségeinek 60 százaléka euróban, míg az eladások 80 százaléka dollárban jelentkezik. A dollár árfolyamcsökkenése tavaly 175 millió dollárral csökkentette a vállalat bruttó profitját, így nem sikerült elérni az év végi célkitűzést.

Az eurótól való költségfüggőség csökkentése érdekében az STMicroelectronics Európából Szingapúrba költözteti a félvezetőgyártás jelentős részét. Az év végére azt tervezik, hogy a termelés több mint felét fogja adni Ázsia, szemben a 2002-es 19 százalékkal.

Ugyanakkor Pistorio hangsúlyozta, hogy a cég nem lesz hűtlen európai gyökereihez, és a "gyártás abszolút szintje" változatlan marad Franciaországban és Olaszországban. A cég ezenkívül árfolyamfedezeti ügyletek kötésével is igyekszik csökkenteni az erős euró kevésbé áldásos hatásait.

Negyedéves és éves eredmények

A negyedik negyedévben jó eredményeket ért el a cég, különösen erős volt a kereslet a vezeték nélküli eszközökben, az adattárolási berendezésekben és az autókban használt félvezetőtermékek iránt. Az STMicroelectronics negyedéves forgalma 2,33 milliárd dollár volt, szemben az előző negyedévben elért 2,23 milliárd dollárral, illetve az egy évvel korábban elért 2,11 milliárd dollárral. A nettó nyereség 187 millió dollár (részvényenként 20 cent) volt, ez enyhe visszaesést jelent.

Az év egészében a vállalat forgalma 8,76 milliárd dollár volt, ez 21 százalékos növekedés a 2003-ban elért 7,24 milliárd dollárhoz képest. A cég nettó nyeresége 601 millió dollár (részvényenként 65 cent) volt, szemben a 2003-as 253 millió dollárral, bár ez utóbbit jelentősen befolyásolták a jelentős szerkezetátalakítási illetve kamatköltségek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról