Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 27. 13:43

Elemzők szerint fel kellene darabolni az AMD-t

[HWSW] Az AMD gyászos flashpiaci szereplését látva egyes elemzők már a vállalat feldarabolását jövendölik. A cég processzorokkal foglalkozó üzletága egyre jobban teljesít, azonban a flash divízió megroppanni látszik az Intel alacsony árainak nyomása alatt. Szakértők szerint a legrosszabb csak ezután következik.

Leválasztás, eladás, vagy valami más?

Bár az AMD-t a legtöbben mint processzorgyártót jegyzik, forgalmának több mint 40 százaléka flash memóriák értékesítéséből származik, melyeket a Fujitsuval közös Spansion vegyesvállalat gyárt. A negyedik negyedévben a flash memóriák eladásai a harmadik negyedévhez képest hat, az előző év azonos időszakához képest 11 százalékkal csökkentek, és 504 millió dollárt tettek ki. A működési veszteség 39 millió dollár volt, szemben a harmadik negyedévben produkált 15 milliós nyereséggel.

A gyenge eredményeket látva több pénzügyi elemző is megpendítette, mi lenne, ha az AMD önálló vállalattá szervezné a Spansiont, amelynek eredményei jelenleg az AMD pénzügyi mutatóiba vannak beszámítva, esetleg stratégiai partnernek adná el a vegyesvállalatban meglevő hatvan százalékos részesedését. A Spansion -- hasonlóan az Intelhez -- NOR típusú flash memóriákat gyárt. A NOR memóriachipekkel nagy olvasási sebesség érhető el, ezek a chipek elsősorban mobiltelefonokban terjedtek el. A Spanson világszerte négy chipgyárral és négy összeszerelő üzemmel rendelkezik.

Komoly engedményeket tehet az Intel

Szakértők rámutatnak, hogy a fejlesztés alatt álló "Ornand" flash technológia igen ígéretes, azonban 2006, de inkább 2007 előtt aligha jut komoly piaci szerephez. Kérdés, hogy az AMD képes lesz-e állni az Intel támadásait. "Az Intel nagyon agresszív" -- mondja az iSuppli piackutató vállalat elemzője, Nam Hyung Kim. "Komoly harc folyik a piaci részesedésért." Kim rámutatott, hogy az Intel forgalmában a flash memóriák csak kis részt tesznek ki, ezért a vállalat számára nem jelent problémát, ha komoly árengedményeket tesz annak érdekében, hogy nyomás alatt tartsa az AMD-t.

Az iSuppli a jövő héten teszi közzé a flash memóriachipek piacára vonatkozó negyedik negyedéves adatait, és Kim elárulta, hogy az AMD számai nem sikerültek túl jól. Az iSuppli jelenleg hozzáférhető legfrissebb flashpiaci elemzése a tavalyi harmadik negyedévre vonatkozik, amikor a Samsung volt a piac királya, azonban a második helyen már az Intel állt. Az Intel a második negyedévhez képest két helyet javított a rangsorban. A harmadik helyet a Toshiba szerezte meg, a Spansion a negyedik helyre szorult, miközben eladásai az előző negyedévhez képest 20 százalékkal estek vissza.

Hector J. de Ruiz, az AMD elnök-vezérigazgatója a pénzügyi eredmények bejelentésekor elismerte, hogy a flash memóriákért felelős részleg teljesítménye "nagyon lehangoló" volt, és azt ígérte, minél előbb helyrerázzák a divíziót. Ruiz nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a cég leválasztja vagy eladja az üzletágat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról