Szerző: Ady Krisztián

2005. január 27. 09:57

Mobiltelefonos lesifotósok elleni megoldást szabadalmaztatott a Hewlett-Packard

[News.com] Ma már szinte lehetetlen olyan fejlettebb mobiltelefont vásárolni, melyben egy minimum VGA-felbontású digitális kamerát el ne helyeztek volna. Ezek segítségével lényegében bárki önkéntes lesifotóssá válhat, senki sem akadályozhatja meg a telefon tulajdonosát abban, hogy digitális fényképet készítsen bármiről és bárkiről. Legalábbis addig, amíg a HP új technológiáját be nem építik ezekbe az eszközökbe.

Elmosott arcok

A HP által 2003-ban benyújtott és 2004. októberében publikált, 20040202382 számú egyesült államokbeli szabadalom egy olyan technológiát ír le, mellyel megakadályozhatjuk, hogy arcunk felismerhető legyen egy digitális fényképezőgéppel készített képen, bárki is készítse azt. A technológia fejlett arcfelismerő komponenseket is tartalmaz, a képnek csupán azt a részét homályosítja el, ahol az arc látható.

Az arcunk kitakarása teljesen automatikusan történne meg és egy nálunk található jeladóval utasíthatnánk erre a bárhol, bárkinél megtalálható kamerát, leszerelve az önkéntes paprazzókat, az ismeretlen fotósokat. Röviden: engedélyünk nélkül senki sem készíthetne rólunk fényképet utcán, boltban vagy épp kirándulás közben.

Biztonsági kockázat, személyiségi jogok

A HP szakértőinek véleménye szerint a technológia egyensúlyt biztosíthat a digitális kamerák, fényképezőgépek és ezekkel szerelt mobiltelefonok rohamos terjedése, valamint a személyiségi jogok csorbulásával kapcsolatos félelmek között. A rendszer ráadásul finomabb megoldást nyújthatna, mint a jelenlegi gyakorlat, amikor a fényképezőgépes mobiltelefonokat teljesen kitiltják egyes helyekről.

A mobiltelefonokban található fényképezőgépek egyre jobb minőségű képeket készítenek nem ritkán megapixelesnél is nagyobb felbontással, mely már biztonsági kockázatot jelenthet egyes vállalatoknál is. Az ilyen mobiltelefonok segítségével értékes, bizalmas adatok is kicsempészhetők a vállalatok területéről, akár egyszerű MMS-üzenetek segítségével is.


Ma már minden komolyabb mobiltelefonban megtalálható a digitális fényképezőgép

Számos vállalat ezért egyszerűen megtiltja dolgozói számára, hogy kamerás mobiltelefont vigyenek be a cég területére, a szabályszegők pedig akár az állásukat is elveszíthetik.

A HP bejegyzett szabadalma mind a kamerákba építendő technológiát, mind a "nem vagyok fotózható" jelzést küldő jeladókkal kapcsolatos rendszert részletezi egy fejlett képelemző metódussal együtt, mely lehetővé teszi csak az arcok kitakarását az elkészült fényképekből.

A HP szóvivője szerint a vállalatnak egyelőre nincsenek konkrét kereskedelmi megjelenéssel kapcsolatos tervei a technológiával kapcsolatosan, hiszen a valódi eredmények eléréséhez feltétlenül az kellene, hogy a kameragyártók széleskörűen alkalmazzák ezt a technológiát jövőben megjelenő termékeikben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról