Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 24. 10:04

Stratégiai partnert keres a túléléshez a Transmeta

Stratégiai partnert keres a túléléshez a Trasmeta, azonban egyelőre nem áll szándékában kivonulni a piacról -- jelentette be a vállalat pénteken. Az alacsony fogyasztású mobil chipjeiről ismert amerikai cég közölte, hogy beszünteti 130 nanométeres csíkszélességű lapkáinak forgalmazását és a jövőben kizárólag a 90 nanométeres technológiával gyártott Efficeon és Crusoe processzorokat kínálja partnerei számára. A Transmeta bejelentette továbbá, hogy egy vagy több stratégiai partnert keres ahhoz, hogy processzor-üzletága továbbra is működhessen, illetve hogy növelje szellemi tulajdonának licenceléséből származó bevételeit.

[HWSW] Stratégiai partnert keres a túléléshez a Trasmeta, azonban egyelőre nem áll szándékában kivonulni a piacról -- jelentette be a vállalat pénteken. Az alacsony fogyasztású mobil chipjeiről ismert amerikai cég közölte, hogy beszünteti 130 nanométeres csíkszélességű lapkáinak forgalmazását és a jövőben kizárólag a 90 nanométeres technológiával gyártott Efficeon és Crusoe processzorokat kínálja partnerei számára. A Transmeta bejelentette továbbá, hogy egy vagy több stratégiai partnert keres ahhoz, hogy processzor-üzletága továbbra is működhessen, illetve hogy növelje szellemi tulajdonának licenceléséből származó bevételeit.

"Biztosítani szeretnénk ügyfeleinket, hogy feltett szándékunk rövid- és középtávú igényeiknek a kielégítése akár közvetlenül, akár valamilyen stratégiai együttműködés keretén belül" -- mondta Matthey Perry elnök-vezérigazgató. "Azonban rögtöni lépéseket teszünk működési modellünk átalakítására." Art Swift értékesítési igazgató szerint a legrosszabb esetben a dolgozók nagyrésze elbocsátható, de a szükséges létszám és összetétel meghatározásában még sok bizonytalan tényező szerepel. A Transmeta már március 31. után megkezdheti leépítéseket, amennyiben szükséges. A vállalat jelenleg mintegy 300 alkalmazottat foglalkoztat. Elhangzott, hogy a lépések a vezetőségnek sincs ínyére, azonban szükségesek.

Háromágú stratégia

A külső tanácsadókkal és lehetséges stratégiai partnerekkel folytatott tervezés alapján a Transmeta számára három olyan stratégiai lehetőség kínálkozik, mely a biztosíthatja a jövőben a vállalat növekedését, és kielégíthető a befektetőket. Az irányok közül az első lehetőség a LongRun 2 energiagazdálkodási eljárás licenceléséből és a hozzá kapcsolt szolgáltatásokból fakad. A második terület a processzorok forgalmazása, azonban ezt egyedül a Transmeta valószínűleg nem folytatja stratégiai partner bevonása nélkül. A harmadik lehetőség pedig a vállalat szellemi tulajdonainak, szabadalmainak, kutatás-fejlesztési képességeinek értékesítése.

Licencelésen a hangsúly

A vállalat tavaly két japán félvezetőipari óriással, a Fujitsuval és az NEC-vel megállapodást kötött a LongRun 2 energiatakarékos technológia licenceléséről, mely alapján a két nagyvállalat több részletben fizet a szellemi tulajdon megszerzéséért és a kapcsolt szolgáltatásokért. A japán cégek ezenkívül további jogdíjat fizetnek az olyan termékek után, amelyek alkalmazzák a LongRun 2 megoldást. A Transmeta most bejelentette, hogy újabb jelentős vállalattal állapodott meg a LongRun 2 licenceléséről, a vállalat azonban később, talán ezen a héten kerül megnevezésre.

A nyilvánosságra hozható információk alapján a Transmeta annyit árult el, hogy az NEC idén év végén tervezi beindítani elsőként azon lapkáinak gyártását, melyek implementálják a LongRun 2 technológiát. A Fujitsu terveiről titoktartási szerződés miatt ellenben semmi nem derült ki.

A vállalat vezetősége, bár érezhetően bizonytalan a jelenlegi helyzetben, rendkívül bizakodóan tekint a LongRun 2 piaci kilátásaira. Mint többször elmondták, nyomatékosítva ezzel elképzelésüket, a félvezetőipar szereplőinek nagy része még csak most kezd belefutni a hőfejlődés, energiagazdálkodás problémájába, amivel az Intel vagy az IBM már korábban szembesült. Elhangzott, hogy jelenleg a lapkagyártó üzemek mintegy ötödében folyik csak 90 nanométeres levilágítású termelés, azaz a szivárgási áram jelenségéből származó problémák igazán csak ezt követően eszkalálódnak. Ebből kifolyólag a LongRun 2 technológiával kapcsolatos forgalom nagyságrendileg nőhet a jövőben.

A pénznyelő betömése

A konferenciahívás során Mark Kent pénzügyi vezér elmondta, hogy azonnali és komoly lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a processzor-forgalmazás eredményein javítsanak. Ennek érdekében túl kívánnak adni Crusoe és a 130 nanométers eljárással gyátott Efficeon lapkák készletein. Kent azt is elárulta, hogy a Fujitsu üzemében gyártott 90 nanométeres Efficeon kihozatala javult, és várakozásaik szerint az ebből származó forgalom pozitív hatással lesz a vállalat pénzállományára. A változások elérik az ügyfelekkel kötött szerződéseke, fizetési feltételeket is.

A lépések célja készpénz azonnali generálásán kívül az, hogy megfelelő szintre emeljék a termékek értékesítésének bruttó profitrátáját, amely eddig elfogadhatatlanul alacsony volt. Ezen lépések hatására néhány korábbi megrendelést lemondtak, ugyanakkor egyesek előre fizetnek.

Sharp Mebius Muramasa
Sharp notebook Efficeon processzorral: 1,26 kg, több mint 4 óra

Érthető módon nem sok részlet hangzott el a processzor-üzletág jövőjével kapcsolatban, a konferenciahívás rövidtávra koncentrált a témával kapcsolatban. A következő hónapok során fognak eldőlni olyan alapjaiban meghatározó jelentőségű dolgok, mint például stratégia partner találása, együttműködés minősége, jövőbeni fejlesztési irányok. Elhangzott, hogy egy nagyobb partnerrel már végéhez közeledik a munka annak érdekében, hogy Transmeta lapka kerülhessen mobiltelefonba.

...és a többi már történelem

A Transmeta szinte napra pontosan öt éve, 2000. január 20-án lebbentette fel a fátylat Crusoe chipjéről, amely akkoriban rendkívül alacsony fogyasztásával és igen innovatív felépítésével az egész ipar érdeklődését felkeltette. A Crusoe -- és a máig megjelent összes Transmeta chip -- egy rendkívül egyszerű VLIW processzormagot tartalmaz, amelynek x86-kompatibilitását egy beépített, valós időben futó fordítóprogram biztosítja. A vállalat számos notebook-gyártó partnert állított maga mellé, főleg japán cégeket.

A Crusoe-t gyártó TSMC azonban komoly műszaki problémákba ütközött és a Transmeta nem tudott elegendő mennyiségű chipet szállítani a partnereinek. Az elvégzett tesztekből eközben kiderült, hogy hiába a Crusoe alacsony fogyasztása, a számítási teljesítménye komoly kívánnivalót hagy maga után. A gyártási gondok miatt a legtöbb gyártó elfordult a Transmeta termékétől, főleg akkor, amikor kiderült, hogy az Intel is egy kfejezetten alacsony fogyasztású, noteszgépekbe szánt processzort tervez. A világ legnagyobb chipgyártója ezzel pillanatok alatt a perifériára szorította a Transmetát, amely története során soha sem tudott nyereséget felmutatni.

A Transmeta volt talán az utolsó jelentős informatikai vállalat, amely a dotkom-lufi kipukkanása előtt a tőzsdére vonult, azonban a cég részvényei nem bizonyultak életképesnek. A papírok kibocsátáskor még 35 dollárt értek, az árfolyam azóta folyamatosan csökkent, a részvények jelenleg 1,19 dollárért cserélnek gazdát, ez a cég piaci értékét 210 millió dollárra teszi.

Az alacsony fogyasztású mobil processzorok mellett a Transmeta az évek során még azért kerülhetett a figyelem középpontjába, mert 1997-től a vállalat alkalmazottja volt Linus Torvalds, a Linux operációs rendszer "atyja". A finn programozó és a vállalat útjai 2003-ban váltak el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról