Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 21. 09:37

Az SCO csatát nyert az IBM ellen

[eWeek/HWSW] Az SCO Group csatát nyert az IBM ellen indított perben, ugyanis Brooke Wells bírónő elrendelte, hogy a Nagy Kék tegye hozzáférhetővé az SCO számára az IBM mindkét UNIX-verziójának (AIX és Dynix) teljes forráskódját az összes eddigi változtatással együtt. Ez mintegy kétmilliárd kódsornyi programot jelent.

[eWeek/HWSW] Az SCO Group csatát nyert az IBM ellen indított perben, ugyanis Brooke Wells bírónő elrendelte, hogy a Nagy Kék tegye hozzáférhetővé az SCO számára az IBM mindkét UNIX-verziójának (AIX és Dynix) teljes forráskódját az összes eddigi változtatással együtt. Ez mintegy kétmilliárd kódsornyi programot jelent.

Kötelezettségek

Az IBM emellett köteles eljuttatni az SCO-hoz a forráskódon változtatásokat végrehajtó programozók jegyzeteit, kommentjeit, valamint az egyes programozók elérhetőségét és az általuk végrehajtott változtatásokat. Az AIX és a Dynix fejlesztésén összesen mintegy 7200 fejlesztő dolgozott, a bíró ítélete azonban csak arra a 3000 programozóra vonatkozik, akik a legtöbb változtatást végrehajtották.

Az SCO arra is kérte a bíróságot, hogy kötelezze az IBM vezetőit, az igazgatótanács tagjait, Sam Palmisano elnök-vezérigazgatót és rving Wladawsky-Berger alelnököt eskü alatti nyilatkozatra a cég linuxos stratégiájáról. Ezzel a kéréssel kapcsolatban a bíróság még nem döntött.

Az IBM március 18-ig köteles eleget tenni a bíróság határozatának, a két cég közötti peres eljárás várhatóan az ősszel folytatódik majd, addig a feleknek egyeztetniük kell az újabb meghallgatások időpontjairól.

Az informatikai perekkel foglalkozó Groklaw oldal szerkesztője, Pamela Jones szerint a bíróság mostani határozata csak elodázza a per lezárását. Jones úgy véli, az IBM-re nem lesz jelentős hatással a határozat, amennyiben a cég valóban nem szivárogtatott át jogvédett kódrészleteket a Linuxba.

Mit állít az SCO?

Amit az ismert, az SCO Group 5 milliárd dollárra pereli az IBM-et azt állítva, hogy a Nagy Kék megsértette az SCO-val kötött megállapodást, amikor a vállalat szellemi tulajdonát képező programrészletekre alapozva saját termékeket fejlesztett ki. Az SCO emellett azt is állítja, hogy az IBM az SCO-tól származó unixos kódot linuxos fejlesztéseiben is felhasználta.

Az SCO 2003 márciusának elején nyújtotta be első keresetét az IBM ellen, amelyben szakmai titkok illetéktelen felhasználásával, szerződésszegéssel, versenyellenes magatartással, az SCO érdekeltségeibe való jogellenes beavatkozással vádolta az IBM-et, és úgy közölte, hogy az IBM a Linuxos stratégiájával mindent megtett a kereskedelmi UNIX rendszerek ellehetetlenítéséért.

A SCO szerint az IBM lehetővé tette linuxos, ám korábban UNIX rendszereket fejlesztő munkatársai számára, hogy felhasználják UNIX-os tapasztalataikat Linux környezetben is, és így vált lehetségessé a Linux, mint vállalati rendszer elterjedése. A Linux gyors fejlődése -- például a többprocesszoros rendszerek kezelése terén -- az SCO szerint nem lett volna elképzelhető az SCO szellemi tulajdonát képező UNIX rendszerek jogvédett technológiáinak ismerete nélkül.

Az IBM már számtalan alkalommal szólította fel az SCO-t, hogy közölje, mely szoftvereinek pontosan mely részei használják fel törvénytelenül az SCO szabadalmait. Az SCO válaszul mindössze további kódrészleteket kért az IBM-től vizsgálat céljából.

A UNIX rendszerek több mint harmincéves múltra tekinthetnek vissza, az első verziók a hatvanas évek legvégén készültek el az AT&T-nél. Az AT&T a rendszerhez kapcsolódó jogokat később a Novell Networksnek adta el, a Novell pedig 1995-ben továbbadta azokat a Santa Cruz Operation-nek (SCO). A Caldera 2001-ben fuzionált az SCO UNIX-os részlegével, és a cég Caldera International néven futott tovább egészen 2002 szeptemberéig, amikor SCO Groupra változtatta a nevét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról