Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 20. 14:30

Közel tízmilliárd dolláros volt tavaly a videojátékok piaca

Meglepő, de igaz: a videojátékok mindent elsöprő népszerűsége ellenére a konzolok, a hozzájuk tartozó kiegészítők és a rajtuk futó programok forgalma tavaly 1 százalékot visszaesett és 9,9 milliárd dollárt tett ki -- derül ki az NPD Group által nyilvánosságra hozott adatokból. A csökkenés oka azonban a gyenge dollár, mivel a darabszám szerinti értékesítés 4 százalékkal nőtt.

[HWSW] Meglepő, de igaz: a videojátékok mindent elsöprő népszerűsége ellenére a konzolok, a hozzájuk tartozó kiegészítők és a rajtuk futó programok forgalma tavaly 1 százalékot visszaesett és 9,9 milliárd dollárt tett ki -- derül ki az NPD Group által nyilvánosságra hozott adatokból. A csökkenés oka azonban a gyenge dollár, mivel a darabszám szerinti értékesítés 4 százalékkal nőtt.

"Az eladások erősek maradtak, köszönhetően a konzoljátékoknak és a hordozható konzoloknak" -- közölte az NPD. A hordozható konzolokon -- Nintendo Game Boy, Nintendo DS, Nokia N-Gage -- futtatható játékok forgalma először haladta meg az egymilliárd dollárt. Ez a Nintendo DS óriási sikerének volt betudható. A szoftvereladások összességében 6,2 milliárd dollár fölé nőttek és új rekordot döntöttek. 2003-ban a konzoljátékok piacán 5,8 milliárd dollár bevétel képződött, vagyis a növekedés 8 százalékos volt.

Az év legkeresettebb konzoljátékja a Grand Theft Auto: San Andreas volt, amelyből 5,1 millió példány kelt el annak ellenére, hogy a piaci premierje az év végére, novemberre esett és csak PlayStation 2 konzolra jelent meg. A kizárólag Xboxon futó Halo 2 zsebelte be a másoik helyet, a Bungie játékából 4,2 millió fogyott. Érdekesség, hogy a Halo első része is felkerült a legsikeresebb játékok listájára, 2004-ben 1,1 millió fogyott belőle, ami a kilencedik helyre volt elég.

A most nyilvánosságra hozott adatok nem tartalmazzák a legsikeresebb PC-s játékokat, noha 2004-ben olyan, régóta várt programok jelentek meg, mint a Doom 3, a Half-Life 2 és a World of Warcraft. Az NPD ígérete szerint a tavalyi év legnépszerűbb PC-s játékainak listáját még a héten közzéteszi.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról