:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2005. január 20. 14:45

Magyar Telekom lesz a Matáv új neve

Mai sajtótájékoztatóján jelentette be Straub Elek a Matáv elnök-vezérigazgatója, hogy elvi döntés született arról, hogy a Matáv felveszi anyacégének, a Deutsche Telekomnak (DT) nevéhez hasonuló a Magyar Telekom Rt. nevet. Ugyanakkor az átlagos előfizető ritkán találkozik majd ezzel a névvel: a Magyar Telekom ugyanis átveszi a DT márkastruktúráját, így hazánkban is a T-Com, T-Online és a T-Systems lesz az ismertebb elnevezés.

[HWSW] Mai sajtótájékoztatóján jelentette be Straub Elek a Matáv elnök-vezérigazgatója, hogy elvi döntés született arról, hogy a Matáv felveszi anyacégének, a Deutsche Telekomnak (DT) nevéhez hasonuló a Magyar Telekom Rt. nevet. Ugyanakkor az átlagos előfizető ritkán találkozik majd ezzel a névvel: a Magyar Telekom ugyanis átveszi a DT márkastruktúráját, így hazánkban is a T-Com, T-Online és a T-Systems lesz az ismertebb elnevezés.

Matáv megy, Magyar Telekom jön

A döntés meghozatalát egy hosszas vizsgálat előzte meg, melynek során figyelembe vették a név- és márkaváltás előnyeit, hátrányait egyaránt. Ugyanakkor a tényleges névváltáshoz a Matáv részvényeseinek jóváhagyására is szükség van, ezért közgyűlést hívott össze a távközlési vállalat februárra -- a tényleges névváltás tehát csak a részvényesek jóváhagyását követően kezdődhet. A változások befejezésének határideje Nagy Bálint, a Matáv kommunikációs igazgatója szerint legkorábban az idei tavasz vége lehet.

Bár konkrét döntés még nincs az egyes Matáv leányvállalatok nevéről, és a várható szervezeti átalakításokról, a sajtótájékoztatón elhangzott: azok a Matáv érdekeltségek, melyeknek a nevében szerepel a Matáv szó, biztos új nevet kapnak. Valószínűleg megmarad tehát Emitelnek az Emitel, ám az Axeleróból T-Online lehet, kérdéses ugyanakkor a MatávkábelTV új neve. A vezetékes magánelőfizetők a T-Com névvel találkozhatnak majd gyakrabban, míg az üzleti ügyfeleknek a T-Systems név csenghet ismerősen -- igaz, ez utóbbi név már korábban megjelent a hazai távközlési piacon. A Magyar Telekom név csak a tőzsdei és jogi ügyletek kapcsán lesz használatos.

Drága mulatság, kellemetlen emlékek

A márkaváltás költségeit -- a T-Mobile-hoz hasonlóan -- az anyacég finanszírozza majd, s szintén a mobilcég tavaly lezajlott névváltásához hasonlóan, a Matáv esetében sem lesz publikus, hogy mennyibe került a névcsere. A távközlési szolgáltató egyébként már több százmillió forintot költött különböző érdekeltségeinek átmárkázására, ám konkrét összegeket sosem közölt: emlékezetes a MatávNet névváltása Axeleróra, majd tavaly a Westelé T-Mobile-ra. Míg az Axelerónál százmilliós, a T-Mobile-nál milliárdos összegeket emlegetett a sajtó -- mindvégig megerősítetlenül. A régióban nem Magyarország az egyetlen, ahol a T betű terjeszkedik: a szlovákiai Eurotel tavaly vált teljesen a T-család tagjává, s idén veszi fel a T-Mobile nevet.

A legnagyobb hazai vezetékes telefontársaság név- és márkaváltását kevésbé lehet indokolni a nemzetközi előnyökkel, mint a T-Mobile esetében, hiszen míg a mobilosok számára valóban fontos lehet, hogy külföldön hamar rátaláljanak a számukra barátságos hálózatra, Magyarországon a Matáv esetében ez nem lehet szempont. Straub Elek indoklásában kifejtette: a névváltás egy korszak lezárását is jelenti, s igyekeznek megszabadulni a Matáv névhez kötődő negatív véleményektől is: így például az évtizedes várakozólista emléke, vagy a monopolszolgáltató fogalma Staub szerint törlődhet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.